#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki:
2 szklanki podgotowanej i odsączonej marchwi uprzednio startej na grubych oczkach lub robotem kuchennym (lub pozostałość po wyciskanym soku marchwiowym)
3 jajka
1 1/3 szklanki cukru
2 łyżki miodu pszczelego
1 szklanka oliwy z oliwek lub oleju
2 szklanki mąki
2/3 paczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kawy
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z organicznej pomarańczy (lub dobrze wyszorowanej)
ok. 2/3 szklanki bakalii: rodzynki, orzechy i kandyzowana skórka pomarańczowa
Wykonanie: Ubij osobno pianę z białek. Pozostałe składniki wyrób/miksuj robotem kuchennym, na wolnych obrotach, na końcu dodając rodzynki lub śliwki. Delikatnie dołącz pianę z białek. Wlej do prostokątnej formy o wysokich brzegach, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 50 min w ok 200 stopniach C. Ciasto można przekroić wzdłuż i przełożyć konfiturą lub czekoladą. Smacznego!
Polewa: Rozpuść trochę masła z cukrem i kakao, dodaj odrobinę mleka (i/lub śmietany), doprowadź do zagęszczenia, mieszając. Wymaluj powstałą polewą piernika i dowolnie udekoruj kandyzowanymi skórkami z pomarańczy.
English:
Ingredients:
2 cups of carrot purée (grated and cooked carrots, in the photo below)
3 eggs
1 1/3 cup sugar
2 cups plain white flour
2 tbs bee honey
1 cup of olive oil
2 ts cinnamon
4-6 ts ground spice mixture: coriander, ginger, cloves, nutmeg
1 ts baking soda
1 ts baking powder
3 ts cocoa
1 ts coffee
1 organic orange peel grated
about 2/3 cup of raisins, nuts and candied orange peel
Directions: Mix all the ingredients together except the egg whites, raisins, nuts and orange peel, you can use a cooking mixer or a blender. Beat the whites, and add the beaten whites with raisins, nuts and orange peel delicately to the rest of the mixed ingredients with a wooden spoon. Cover your tin with some baking paper and bake the cake in 180-200 degrees C for about 50 minutes. Brush the cake with melted chocolate. Enjoy!
Ingredienti:
2 tazze di pure' di carota (si può usare anche le carote grattugiate)
3 uova
1 1/3 tazze di zucchero
1 tazza di olio di oliva
2 tazze di farina
2 cucchiaini di cannella
2 cucchiai di miele
1 cucchiaino di caffè
3 cucchiaini di cacao
4-6 cucchiaini di spezie miste macinate: coriandolo, zenzero, chiodi di garofano, noce moscata
1 cucchiaino di lievito per i dolci
1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
1 scorza d'arancia biologica grattugiata
2/3 di tazza di uvetta, scorza candida di arancia, noci
Come si fa: Sbattere gli albumi fino a neve e lasciare a parte. Frullare tutti gli altri ingredienti insieme, cominciando dai tuorli, zucchero, olio, farina + lievito e sodio, pure' e poi aggiungere le uvetta con la frutta secca e la cannella ed altre spezie. Alla fine mettere tutto insieme delicatamente. Cuocere nel forno già caldo a 180 °C per circa 45 minuti. Spennellare con cioccolato sciolto e decorare con la buccia d'arancia candida. Buon appetito!
Jeśli masz małą foremkę, jak ja, z nadmiaru ciasta upiecz muffinki. / When it happens that your baking tin is too small, bake muffins using the batter which is left./ Se, per caso, hai la teglia troppo piccola, puoi fare i muffin usando l'impasto rimasto.
No comments:
Post a Comment