Labels

30/04/2020

Syrop z kwiatów akacji - Acacia Flower Syrup - Sciroppo di fiori di acacia

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela
Polski:
Wykonanie: Kwiaty akacji powinniśmy ściągać z gałązek dokładnie, by do syropu nie trafiły pręciki, które zawierają goryczkę. Do wody dodajemy cukier (np. trzcinowy muscovado, ja daję go mało, gdyż później uzupełniam miodem z akacji), wodę gotujemy, mieszamy, by cukier się rozpuścił. Wyłączamy palnik, zalewamy kwiaty roztworem wody i cukru, mieszamy, ale nie doprowadzamy już do wrzenia. Odstawiamy na kilka godzin, po czym dodajemy sok z cytryny, tak dużo, aż uzyskamy dobry smak, przelewamy przez sito, dodajemy miodu z akacji (gdy płyn jest juz całkiem zimny) oraz trochę spirytusu i wlewamy do słoików lub butelek. Przechowywać w piwnicy, innym chłodnym i zacienionym miejscu lub lodówce i spożyć np. jako dodatek do herbaty. Proporcje wody, cukru, miodu i kwiatów u mnie są płynne, tzn. kwiatów zazwyczaj zbieram dość sporo, ale nie zawsze robię gęsty syrop z dużą ilością cukru, soku z cytryny używam dość dużo, czasem zastępuję go sokiem z limonki.

English:
Method: The flowers must be cleaned well so that there are no pistils left. Boil water with cane muscovado sugar, then switch off the gas and add the flowers, stir them well and leave for several hours. Then add the lemon juice, drain and add some acacia bee honey and alcohol to taste and place the syrup into clean jars and conserve them in the fridge or any other cold and dark place. The sugar /honey and water proportions are variable in my case. I tend to pick up many flowers but I do use less sugar than in other recipies you can find on the Internet, my goal is to achieve good taste and thus I add quite a lot of lemon or even lime juice. 

Italiano:
Come si fa: I fiori devono essere puliti per bene, non lasciamo i pistilli verdi. Far bollire un po' di acqua con zucchero di canna integrale (io non uso tanto zucchero, il mio sciroppo diventa meno denso), poi  spegnere il fuoco ed aggiungere i fiori. Mescolare il tutto e lasciare il composto per qualche ora, scolare poi e versare del succo di limone, un po' di alcool e del miele di acacia - la quantità dipende dal vostro gusto personale. Scolare bene e versare lo sciroppo nei barattoli e conservare in frigo o in un posto buio e fresco.

Przepis bierze udzial w moich poniższych akcjach kulinarnych:
Jadalne kwiaty w mojej kuchni
Jadalne kwiaty w mojej kuchni cz.II

No comments:

Post a Comment