Labels

23/04/2021

Płatki magnolii w orkiszowym cieście naleśnikowym - Magnolia Petal Fritters Recipe - Petali di magnolia fritti

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

 Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
100 g mąki orkiszowej jasnej/ 3.5 oz spelt flour/ 100 g di farina di farro
200 g mleka, piwa lub wina musującego/ 7 oz milk, beer or sparkling wine/ 200 g di latte, birra o vino frizzante
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
5 łyżeczek cukru/ 5 ts sugar/ 5 cucchiaini di zucchero
1 łyżeczka cukru waniliowego/ 1 ts vanilla extract/ un pizzico di vaniglia
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere

kwiaty magnolii jadalnej/edible magolia flowers/fiori di magnolia commestibile:

Polish
Wykonanie: Wsypujemy mąkę do litrowego garnka. Dodajemy soli i cukru do smaku (wg gustu indywidualnego), wanilię. Wyciągamy z lodówki zimne mleko, piwo lub wino musujące (białe). Dolewamy stopniowo niewielką jego ilość do mąki z cukrem i solą i mieszamy łyżką pierw mały obszar mąki, docierając do boku garnka, siłowo, tak by mąka i mleko stworzyły lepką, gęstą, konsystencję. Kiedy uzyskamy lepką gęstą masę z całej mąki, dodajemy jajko, mieszając nadal o brzeg garnka. Dolewamy stopniowo mleka, aż się skończy. Zanurzamy (najlepiej niemyte) płatki magnolii w cieście naleśnikowym i smażymy jak placki na oliwie z obu stron. Podajemy polane syropem klonowym, z agawy lub naszym syropem z kwiatów magnolii.

English 
DirectionsFill in a pot with plain flour. Add salt and sugar according to your preferences. Take out the milk from your fridge and stir its small amount with flour, pressing your spoon towards the sides of your pot to create sticky and dense batter, add milk gradually and a small amount at a time. Then add the egg stirring well, in the end pour the rest of the milk. Do not wash the flowers, add the petals and dip them in the batter and immediately put into the hot oil. When they are cooked, turn them over and cook the other side. Serve with maple syrup or your home made magnolia flower syrup.

Italiano
Come si fa: Si riempie la pentola di un litro con la farina, poi si aggiunge lo zucchero, sale a piacere e si mescola gradualmente con il latte. Versate il latte poco alla volta. Si mescola con il cucchiaio finché non si ottiene l'impasto omogeneo e senza i grumi. Alla fine si aggiunge un uovo e mescolate ancora e versate il resto di latte. Immergete i petali di magnolia (preferibilmente non lavati) nell'impasto e fate le crepes usando poco olio alla volta. Servite con lo sciroppo di acero oppure col vostro sciroppo di fiori di magnolia.


Wiosenne kwiaty w mojej kuchni

3 comments:

  1. chociaż kwiaty te są bardzo pachnące mogą być w cieście smaczne, jak róża w pączkach

    ReplyDelete
  2. Tak, bardzo smaczne są płatki magnolii, też syrop, nadaje się zamiast herbaty, ale trzeba czymś dokwasić do smaku. Miłego weekendu, Alu!

    ReplyDelete