#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
ok 4-6 świeżych ogórków/ 4-6 fresh cucumbers/ 4-6 cetrioli piccoli o 2 grandi
średnia cukinia/ 1 medium zucchini/ una zucchina grande o media
ok. 3 szklanek wywaru drobiowego/ 3 cups chicken or turkey broth/ 3 tazze di brodo
4 ziemniaki/ 4 potatoes/ 4 patate
2 cebulki / 2 small onions / 2 scalogni
łodyga selera naciowego (kawałek)/ 1 small celery/ 1 piccola costola di sedano
sól krwawnikowa - yarrow aromatic salt - sale aromatizzato al millefoglio
4 ziemniaki/ 4 potatoes/ 4 patate
2 cebulki / 2 small onions / 2 scalogni
łodyga selera naciowego (kawałek)/ 1 small celery/ 1 piccola costola di sedano
sól krwawnikowa - yarrow aromatic salt - sale aromatizzato al millefoglio
masło/butter / burro
świeży koperek/ fresh dill/ aneto o finocchio fresco
Polski
Wykonanie: Zupę przyrządzamy tak samo jak zupę krem ze świeżych ogórków. Pokroić w kostkę cebulę, łodygę selera, ogórki, cukinię i ziemniaki (uprzednio obrane), podsmażyć na maśle, lekko podlewać wodą aż do ugotowania, po czym zalać wywarem, posolić solą krwawnikową (można solić bezpośrednio w talerzu, gdy zupa jest mniej gorąca) i zmiksować. Jeśli wolimy zupę mniej gęstą, dolać wrzątku, wymieszać. Udekorować zupę świeżym koperkiem oraz posypką krwawnikowo sezamową ewentualnie śmietaną.
English
Method: This is the same recipe as for the fresh cucumber soup. Chop and fry the onions, celery, zucchini, potatoes and cucumbers in butter over medium heat until become translucent and add it to some hot water if necessary. In the end pour in 3 cups of broth and blend everything well. Use yarrow salt to taste and add cream if you like before serving. Decorate your soup with fresh dill and yarrow and sesame seed aromatic powder or cream.
Italiano
Come si fa: Questa ricetta è praticamente uguale a quella della vellutata di cetrioli. Tagliare cetrioli, cedano, zucchine, cipolle e patate a dadini e far rosolare il tutto con un po' di burro o se preferisci olio d'oliva e quando saranno ben cotte (a volte bisogna aggiungere un po' d'acqua) aggiungerle al brodo (vegetale o di carne) assieme con il sale al millefoglio per insaporire. Si potrebbe aggiungere anche poca panna e far passare il tutto con il blender prima di servire. Decorare la vellutata con l'aneto o finocchio fresco ed i fiori di millefoglio con semi di sesamo in polvere per insaporirla ancora.
Przepis bierze udział w moich poniższych akcjach kulinarnych:
Pyszna, aromatyczna zupka. Uwielbiam!
ReplyDeleteA dla mnie to odkrycie tego lata :)))
ReplyDelete