#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
ok 6-8 świeżych ogórków/ 6-8 fresh cucumbers/ 6-8 cetrioli piccoli o 2 grandi
ok. 3 szklanek wywaru drobiowego/ 3 cups chicken or turkey broth/ 3 tazze di brodo
4 ziemniaki/ 4 potatoes/ 4 patate
2 cebulki / 2 small onions / 2 scalogni
łodyga selera naciowego (kawałek)/ 1 small celery/ 1 piccola costola di sedano
sól krwawnikowa - yarrow aromatic salt - sale aromatizzato al millefoglio
ok. 3 szklanek wywaru drobiowego/ 3 cups chicken or turkey broth/ 3 tazze di brodo
4 ziemniaki/ 4 potatoes/ 4 patate
2 cebulki / 2 small onions / 2 scalogni
łodyga selera naciowego (kawałek)/ 1 small celery/ 1 piccola costola di sedano
sól krwawnikowa - yarrow aromatic salt - sale aromatizzato al millefoglio
masło/butter / burro
świeży koperek/ fresh dill/ aneto o finocchio fresco
Polski
Wykonanie: Pokroić w kostkę cebulę, łodygę selera, ogórki i ziemniaki (uprzednio obrane), podsmażyć na maśle, lekko podlewać wodą aż do ugotowania, po czym zalać wywarem, posolić solą krwawnikową (można solić bezpośrednio w talerzu, gdy zupa jest mniej gorąca) i zmiksować. Jeśli wolimy zupę mniej gęstą, dolać wrzątku, wymieszać. Można dodać śmietanę do smaku. Udekorować zupę świeżym koperkiem.
English
Method: Chop and fry the onions, celery, potatoes and cucumbers in butter over medium heat until become translucent and add it to some hot water if necessary. In the end pour in 3 cups of broth and blend everything well. Use yarrow salt to taste and add cream if you like before serving. Decorate your soup with fresh dill.
Italiano
Come si fa: Tagliare cetrioli, cedano, cipolle e patate a dadini e far rosolare il tutto con un po' di burro o se preferisci olio d'oliva e quando saranno ben cotte (a volte bisogna aggiungere un po' d'acqua) aggiungerle al brodo (vegetale o di carne) assieme con il sale al millefoglio per insaporire. Si potrebbe aggiungere anche poca panna e far passare il tutto con il blender prima di servire. Decorare la vellutata con l'aneto o il finocchio fresco
Nigdy jeszcze takiej zupy nie jadłam. Ciekawa jestem jej smaku :)
ReplyDeleteJest pyszna, i mnie zaskoczyła, bo robiłam ją po raz pierwszy :)))
ReplyDelete