#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
liście oraz kwiaty krwawnika/yarrow flowers and leaves/fiori e foglie di millefoglio
ziarna sezamu/ seame seeds/ semi di sesamo
szczypta soli kamiennej/ rock salt pinch/ un pizzico di sale marino grosso (integrale)
Wykonanie: Sezam lekko podprażyć na suchej patelni. Kwiaty i liście krwawnika ususzyć naturalnie lub na suszarce w temperaturze poniżej 40 stopni po czym pokruszyć ziele i zmielić w młynku lub w moździerzu wraz ze szczyptą soli i prażonym sezamem. Przechowywać w zamkniętym słoiczku, stosować jako dodatek do sałatek, surówek, sosów, ziemniaków lub jako posypka do pieczywa, kanapek.
Method: Toast the sesame seeds lightly over medium heat in an empty frying pan. Dry the yarrows naturally or in a food dryer and grind with the toasted sesame seeds and a pinch of salt just to taste. Keep the powder salt in a closed container and use it as an addition to salads, sauces, sandwiches etc.
Italiano
Come si fa: Far tostare i semi di sesamo in una padella antiaderente e vuota. Far prima seccare la pianta di millefoglio in un modo naturale oppure nella seccatrice e poi macinare sia la pianta, il sesamo tostato che un pizzico di sale. Conservare in un barattolo di vetro ed usare con le insalate, la pasta, sul pane etc.
No comments:
Post a Comment