Labels

22/07/2021

Lemoniada stokrotkowo-malinowa - Raspberry And Daisy Lemonade Recipe - Bibita alle margherite ed ai lamponi

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski:
Wykonanie: Napełniamy dzbanek chłodną lub zimą wodą źródlaną lub szungitową, dolewamy soku z cytryny czy limonki, miodu (lub miodu rozpuszczonego poprzedniego wieczora w wodzie), dodajemy obficie całe kwiaty stokrotki, tojeści pospolitej lub inne jadalne kwiaty, rozdrobnione liście mięty i krwawnika oraz maliny (maliny można zmiażdżyć), mieszamy i przed podaniem odstawiamy na jakiś czas by nasza lemoniada nabrała smaku i aromatu. Przechowujemy taką lemoniadę w lodówce.

English:
Method: Use cold drinking water together with lemon juice and bee honey then add several fresh mint and yarrow leaves, daisies and yellow loosestrife flowers or any other edible flowers and raspberries. Mix everything well and leave for some time until your drink turns tasty.

Italiano:
Come si fa: Mescoliamo l'acqua fresca o fredda con il succo di limone, il miele di api, poi mettiamo qualche foglia di menta fresca e millefoglio, poi tanti fiori di margherite interi e fiori di loosestrife giallo oppure qualche altro fiore edibile ed i lamponi. Mescoliamo tutto bene e prima di servire lasciamo riposare per qualche tempo così l'acqua prenderà sia il profumo che il sapore dalle piante. 


Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej:
Kwiaty i dzikie rośliny w mojej kuchni. Lato 2021

2 comments:

  1. Jaki ciekawy pomysl. U Ciebie to zawsze cos dobrego!

    ReplyDelete
  2. Dziękuję! Szczególnie dobra gdy odczekamy noc...tj po nocy w lodówce :)

    ReplyDelete