#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
750 g mleka pełnego lub roślinnego/ 36 oz milk or vegetable milk/ 750 g di latte o latte di soya
1 żółtko/ 1 egg yolk / 1 tuorlo
cukier do smaku/sugar to taste/ zucchero a piacere
1-2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej/ 1-2 tbs corn starch/ 1-2 cucchiai di maizena
2 łyżki mąki pszennej/ 2 tbs white all purpose flour/ 2 cucchiai di farina 00
wanilia/ 1 ts vanilla extract/ vaniglia
1 łyżeczka masła/ 1 ts butter/ 1 cucchiaino di burro
+
sok wyciskany z buraka/ beetroot juice/ succo di rapa rossa
Polski
Wykonanie: Zagotować mleko z łyżeczką masła. W międzyczasie mikserem ubić żółtko z odrobiną mleka, mąkami i cukrem. Gdy mleko będzie się gotować, stopniowo wlewać masę do mleka, ciągle miksując lub mieszając, doprowadzić do uzyskania gęstego kremu (ok. 3 minuty) i odstawić z ognia. Salaterki skropić sokiem buraczanym, wlać budyń i udekorować sokiem buraczanym.
English
Directions: Pour the milk into a heavy-bottomed pan on a gentle heat. Stir, then add the butter and bring to a very gentle simmer, do not allow it to boil. Meanwhile, beat the yolk, sugar, flour, a bit of milk with the starch together in a bowl. Allow the milk to boil. Once it is boiling, pour the yolk mixture, stirring vigourously as you do so. Turn the heat right down and continue stirring up to 3 minutes. Pour in onto small bowls sprinkled with beetroot juice and decorate each bowlful with the juice.
Italiano
Come si fa: Mettete il latte ed il burro in una pentola a bollire. Nel frattempo unite la farina con la fecola, il tuorlo, le uova, lo zucchero, un po' di latte e sbattete il tutto con la frusta elettrica. Appena il latte comincerà a bollire versate il composto, mescolando o sbattendo senza pausa fino ad ottenere una crema. Abbassate il fuoco e mescolate per altri 3 minuti. Mettere il budino nelle ciotole con un po' di succo di barba rossa e decorare con delle gocciole di succo...
Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment