Labels

08/03/2018

Racuchy z białej rzepy - White Turnip Pancakes - Rape bianche in pastella

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
3 rzepy/ 3 turnips/ 3 rape bianche
100 g mąki/ 3.5 oz all purpose white flour/ 100 g di farina
szklanka lodowatej wody/ 1 cup very cold water/ 1 bicchiere di acqua ghiacciata
(opcjonalnie) 1 jajko/ 1 egg (optionally)/ 1 uovo (facoltativo)
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
pieprz/ pepper/ pepe
1 łyżeczka ziaren gorczycy/ 1 ts mustard seeds/ 1 cucchiaino di semi di senape
olej do smażenia/ oil for frying/ olio per la frittura

Polski
Wykonanie: Namoczone ziarna gorczycy utrzeć w moździerzu. Rzepy umyć i obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki. Z mąki i zimnej wody (ewentualnie mleka, albo mleka roślinnego - ja zrobiłam z mlekiem sojowym) i jajka (nie jest konieczne, ale smaczniejsze z jajkiem) wyrobić ciasto naleśnikowe. Doprawić solą, pieprzem i utartą gorczycą. Obtoczyć plasterki rzepy w cieście i usmażyć z obu stron.

English
Method: Wash the turnips, peel them and slice them finely. Smash the mustard seeds (you can keep them in warm water before to become softer). Make pancake batter using all the other ingredients, season with salt and pepper and smashed mustard seeds. Brush each turnip slice with the batter and fry in oil over medium heat until golden brown (both sides).

Italiano
Come si fa: Lavare le rape, sbucciare e tagliare a fette sottili. Bagnare i semi di senape in acqua prima di pestare in un mortaio. Fare l'impasto per le crepes usando gli altri ingredienti, si può usare il latte freddo invece di l'acqua, oppure il latte vegetale, io ho usato il latte di soia. Bagnare le fette in pastella e soffriggere in olio su una padella antiaderente finché non diventino leggermente dorate (girare le frittelle per dorare in tutti i lati). 

Szczypce kuchenne by Robert Marcinkowski

Źródło:/Source:/La ricetta originale:

No comments:

Post a Comment