Labels

22/03/2018

Klopsy z kapusty włoskiej - Savoy Cabbage Cutlets Recipe - Frittelle di verza

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 kapusta włoska/ 1 savoy cabbage/ 1 cavolo verza
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
przyprawy/ spices/ spezie
1  jajko/ 1 egg / 1 uovo
2-5 łyżki bułki tartej/ 2-5 tbs bread crumbs/ 2-5 cucchiai di pangrattato
sól i pieprz (czarny lub ziołowy) do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe a piacere
olej z oliwek lub inny / olive oil/ olio d'oliva
panierka z bułki tartej/bread crumbs/ pangrattato per impanatura

Polski
Wykonanie: Cebulę podsmażyć na oliwie lub oleju. Umyć i ugotować kapustę, odcedzić i wycisnąć wodę,  po czym zmielić lub zblendować razem z przysmażoną cebulę. Całość wymieszać z bułką tartą (ilość zależy od wilgotności masy), przyprawami (np. mielonym kminkiem, curry etc.), jajkiem i doprawić solą i pieprzem do smaku. Jeśli konsystencja jest zbyt wilgotna, dodać jeszcze trochę bułki. Klopsiki obtoczyć w bułce tartej i  upiec na oliwie (lub w piekarniku skropione oliwą czy olejem). Podawać dowolnie, na zdjęciach klopsiki podane są z ziemniakami gotowanymi na parze i surówką: pokrojone na drobne kawałki pomidory, cebula, odrobinę czerwonej papryki, sałata, wymieszane z majonezem i posolone do smaku. 

English
Method:  Fry chopped onion over medium heat until it is soft and translucent. Wash and make boil the cabbage until soft and drain it well. Blend the cooked cabbage together with soft onion. Mix everything with the egg, bread crumbs and your favourite spices, for example ground caraway seeds, curry and salt and pepper to taste.  Fry them in oil over medium heat or bake them in the oven until golden. Serve for example with cooked potatoes and the following salad: chopped tomatoes, onion, red pepper, lettuce mixed with mayo and salt and pepper to taste. 

Italiano 
Come si fa: Rosolare la cipolla con un filo d'olio. Lavate e mettete a bollire la verza e poi asciugarla bene. Frullate sia la verza che la cipolla e mettete tutto insieme con l'uovo, il pangrattato, le spezie (per esempio il curry), sale e pepe a piacere. Se vi risulta ancora troppo umido, aggiungete un altro po' di pangrattato. Formare delle palline e impanare con il pangrattato. Friggere su olio d'oliva oppure cuocere al forno. Servire per esempio con le patate lesse e l'insalata: pomodori, peperone rosso, lattuga e cipolla tagliati a dadini, amalgamati con la maionese e sale e pepe a piacere.

No comments:

Post a Comment