Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

25/03/2018

Szarlotka z pianką - Apple Cake Recipe - Torta alle mele

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polish/English/Italiano
Składniki/ Ingredients/ Ingredienti:

Ciasto kruche/ Shortbread pastry/ Pasta frolla
500 g mąki/ 17.5 ozall purpose white flour/ 500 g di farina
250 g masła/ 9 oz butter/ 250 g di burro
3 żółtka/ 3 egg yolks/ 3 tuorli
1 łyżka likieru jajecznego/ 1 tbs egg liqueur/ 1 cucchiaio di liquore di uova
100 g cukru/ 3.5 oz sugar/ 100 g di zucchero
skórka starta z 1 pomarańczy/ 1 orange grated zest/ buccia grattugiata di 1 arancia
+
Jabłka/ Apples/ Mele
2 kg jabłek/ 70.5 oz apples/ 2 chili di mele
sok z cytryny/ lemon juice/ succo di limone
cynamon/ cinnamon/ cannella
3 białka/ 3 egg whites/ 3 albumi
100 g cukru/ 3.5 oz sugar/ 100 g di zucchero
bułka tarta/ bread crumbs/ pangrattato

Polski
Wykonanie: Zagnieść kruche ciasto. Ciasto wstawić do lodówki. W międzyczasie przygotować jabłka (obrać,  pokroić w kostkę, podgotować z cukrem i cynamonem, odsączyć, dokwasić sokiem z cytryny do smaku, jeśli jabłka są słodkie) i ubić pianę z białek z pozostałym cukrem. Wykładamy formę ok. 2/3 częścią rozwałkowanego ciasta z lodówki, posypujemy je bułką tartą, na nią układamy jabłka. Zalewamy pianą z białek i pokrywamy startym, pozostałym, ciastem. Pieczemy w 180°C przez ok 30-45 minut. Pokrojoną na kawałki szarlotkę można udekorować wisienką lub innym czerwonym owocem. Smacznego!

English
Method:  Knead the dough using all the shortbread pastry ingredients. Cool it in the fridge. In the meantime peel and chop the apples, cook them for a short time with sugar and cinnamon and drain. When the apples are too sweet, add some lemon juice to make them taste better. Then beat the egg whites with the remaining sugar. Roll out and then place 2/3 of the dough onto the baking tin, sprinkle it with bread crumbs and spread the apples on the top. Next pour the beaten egg whites over it. Grate the rest of the dough and sprinkle over the top. Bake at 360° F for about 30-45 minutes. You can decorate each piece of this apple cake with a cherry or other red fruit such as a blackcurrant.

Italiano
Come si fa: Lavorare bene con le mani tutti gli ingredienti per la pasta frolla e metterla in frigo. Nel frattempo sbucciare e tagliare a dadini le mele, fatele cuocere con lo zucchero e la cannella per qualche minuto, versate il succo in un bicchiere cosi la crema di mele risulta meno umida. Alla fine amalgamate il succo di limone per insaporire le mele. Poi sbattete gli albumi con lo zucchero rimasto. Mettete 2/3 dell'impasto steso su una teglia, cospargetelo con il pangrattato, poi coprite con le mele e versate gli albumi sbattuti. Mettete sopra il resto dell'impasto rompendolo leggermente tra le dita o grattandolo. Cuocere in forno preriscaldato a 180°C per circa 30-40 minuti.  Potete decorare ogni fetta della torta con un frutto rosso di bosco o una amarena sciroppata. 


No comments:

Post a comment