Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

20/03/2018

Domowy syrop z buraka na kaszel i chrypkę - Homemade Cough Syrup - Rimedio contro la tosse

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
buraki/ beetroots/ babrabietole
cukier/ sugar/ zucchero
opcjonalnie sok z cytryn/ lemon (optionally)/ succo di limone (facoltativo)

Polski
Wykonanie: Umyć i obrać buraka, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, i po kilku godzinach, a nawet wcześniej, uzyskamy syrop, za pomocą którego możemy się kurować. Polecam wypić syrop w kieliszku z sokiem z cytryny. Syrop ten jest domowym sposobem na zwalczanie kaszlu i chrypki. Skutecznie oczyszcza drogi oddechowe i ułatwia odkrztuszenie wydzieliny. Jest źródłem wielu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza witaminy C, kwasu foliowego, magnezu wapnia, żelaza oraz potasu. Buraczki dostarczają również betainy, czyli unikalnego składnika odżywczego, który skutecznie zwalcza stany zapalne oraz działa bakteriostatycznie.

English
Method: Wash and peel the beetroots, chop them and cover with sugar. The syrup will be ready after several hours or even earlier. I suggest you should drink in in a wine glass with lemon juice. 

Italiano
Come si fa: Lavare e sbucciare le rape rosse, tagliarle a dadini e coprire con lo zucchero. Lo sciroppo sarà pronto dopo qualche ora oppure anche prima ed è buono da bere così oppure con il succo di limone. 



Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Zdrowy styl życia, Nasz Dziennik., listopad 2017, p. II

Przepis bierze udział w mojej buraczanej akcji kulinarnej:


No comments:

Post a comment