#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
buraki/ beetroots/ babrabietole
cukier/ sugar/ zucchero
opcjonalnie sok z cytryn/ lemon (optionally)/ succo di limone (facoltativo)
Polski
Wykonanie: Umyć i obrać buraka, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, i po kilku godzinach, a nawet wcześniej, uzyskamy syrop, za pomocą którego możemy się kurować. Polecam wypić syrop w kieliszku z sokiem z cytryny. Syrop ten jest domowym sposobem na zwalczanie kaszlu i chrypki. Skutecznie oczyszcza drogi oddechowe i ułatwia odkrztuszenie wydzieliny. Jest źródłem wielu niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza witaminy C, kwasu foliowego, magnezu wapnia, żelaza oraz potasu. Buraczki dostarczają również betainy, czyli unikalnego składnika odżywczego, który skutecznie zwalcza stany zapalne oraz działa bakteriostatycznie.
English
English
Method: Wash and peel the beetroots, chop them and cover with sugar. The syrup will be ready after several hours or even earlier. I suggest you should drink in in a wine glass with lemon juice.
Italiano
Come si fa: Lavare e sbucciare le rape rosse, tagliarle a dadini e coprire con lo zucchero. Lo sciroppo sarà pronto dopo qualche ora oppure anche prima ed è buono da bere così oppure con il succo di limone.
Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Zdrowy styl życia, Nasz Dziennik., listopad 2017, p. II
Zdrowy styl życia, Nasz Dziennik., listopad 2017, p. II
Przepis bierze udział w mojej buraczanej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment