Labels

05/03/2018

Risotto z białą rzepą i fenkułem - White Turnip & Fennel Risotto Recipe - Risotto con rape bianche e finocchi

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1-2 białe rzepy/ 1-2 white turnips/ 1-2 rape bianche
1 fenkuł (koper włoski)/ 1 fennel/ 1 finocchio
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
320 g ryżu/ 11 oz rice/ 320 g di riso
wywar z warzyw np. suszonych/ vegetable both/ brodo vegetale
1 kieliszek wina białego lub grappy/ 1 glass white wine/ 1 bicchiere di vino bianco o grappa
olej z oliwek / olive oil/ olio di oliva
sól i pieprz do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe a piacere
ok. 50 g sera do smaku/ about 50 g grated cheese such as Parmesan/ formaggio

Polski
Wykonanie: Umyć warzywa. Zdjąć skórkę z rzepy. Pokroić rzepę i fenkuł, podsmażyć, po czym ugotować na oliwie i winie (ewentualnie grappie czy nawet odrobinie wódki) wraz pokrojoną drobno cebulą. Gdy warzywa będą miękkie i aromatycznie podsmażone, odstawić z palnika. Ugotować ryż al dente na wywarze w warzyw (można użyć suszu warzywnego, który warto sobie przygotować w lecie, by mieć na zimę). Całość jeszcze gorącą wymieszać z warzywami, doprawić przyprawami, danie posypać dowolnym serem i udekorować zieloną częścią fenkułu. 

English 
Directions: Wash the vegetables. Peel the turnip. Slice or cut the turnip and fennel it into small pieces, chop the onion and saute them in oil and wine or grappa together over medium heat until the vegetables are soft and onion is translucent. Then turn off the heat. Meanwhile cook the rice in broth al dente and drain. Mix the hot rice and the vegetables and season with salt and pepper. Serve with your favourite cheese for example Parmesan.

Italiano
Come si fa: Lavare le rape e il finocchio. Sbucciare le rape. Tagliare tutte e due le verdure e farle soffriggere e poi cuocere, in una padella, dolcemente in olio e vino con una cipolla media. Quando le verdure saranno morbide, spegnere il fuoco. Intanto si farà cuocere il riso nel brodo vegetale d a cottura ultimata, si mescolerà il riso con le rape e finocchio (con l'aggiunta di sale e pepe a piacere)  e si servirà con il formaggio preferito.


Źródło:/Source:/La ricetta originale:

No comments:

Post a Comment