Labels

01/03/2018

Fasola z tuńczykiem - Beans & Tuna Recipe - Ricetta tonno fagioli e cipolla

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Przepis wg mojej toskańskiej koleżanki Sandry/
 My Tuscan friend Sandra's recipe/ Ricetta di mia amica toscana Sandra

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
200 g fasoli (np. borlotti lub białej) / 7 oz borlotti or white beans/ 200 g di fagioli borlotti o bianchi
tuńczyk w oleju/ tuna in oil/ tonno sott'olio
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
majeranek i sól do smaku/ marjoram and salt to taste/ maggiorana e sale a piacere
olej z oliwek/ olive oil/ olio di oliva
kilka listków szałwii/ several sage leaves/ qualche foglia di salvia e prezzemolo
zielona pietruszka/ fresh parsley/ prezzemolo

Polski:
Wykonanie: Fasolę umyć, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i moczyć ok. 12 godzin. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni przysmażyć na oliwie, pokrojoną drobno cebulą i szałwią (z dodatkiem odrobiny wody - doprowadzić do ugotowania warzyw). Doprawić majerankiem i solą do smaku, dodać kawałki odsączonego tuńczyka, najlepiej w słoiczku, nie z puszki. Podawać z chlebem, udekorować np. listkami pietruszki i szałwii. 

English
Method: Wash the beans, leave them in water for 12 hours and cook them until they are soft. Chop and then fry onions with marjoram. When they are soft add the beans, salt and the tuna and salt to taste then sprinkle with olive oil. Serve with bread and decorate with parsley and sage leaves.  

Italiano
Come si fa: Lavare bene i fagioli, metterli in una ciotola piena di acqua e lasciarli riposare per 12 ore. Far cuocere i fagioli finché non diventino morbidi. Soffriggere la cipolla con la maggiorana e la salvia in olio ed un po' d'acqua, far cuocere, mescolare il tutto con i pezzi di tonno sgocciolati e sale a piacere. Servire con il pane e decorare con il prezzemolo e salvia, condire con un filo d'olio d'oliva crudo. 

No comments:

Post a Comment