Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

22/03/2018

Ciastka "gniazdka" arachidowe z wisienką - Peanutbutter & Cherry Drop Cookies - Cookies al burro di arachidi ed amarene

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki:/Ingredients:/Ingredienti:
1 szklanka mąki/ 1 cup all-purpose flour/ 1 tazza di farina
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
1 duże jajko/ 1 large egg/ 1 uovo grande
1 łyżka mleka krowiego lub roślinnego/ 1 tbs milk/ 1 cucchiaio di latte (o latte vegetale)
3/4 szklanki cukru brązowego/ 3/4 cup brown sugar / 3/4 di tazza di zucchero grezzo
1/4 łyżeczki soli/ 1/4 ts salt/ 1/4 di cucchiaino di sale
wanilia/ 1 ts vanilla extract/ vaniglia\
wiśnie z syropu/ cherries in syrup/ amarene sciroppate

Polski:
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto (zamiast jednego dużego jajka, można dać 2 mniejsze lub 1 średnie plus żółtko). Z ciasta utworzyć kulki, jakie utworzą się nam nabierając łyżeczką do herbaty, w każdej palcem zrobić dołek i włożyć w niego wisienkę. Ułożyć na blasze  i piec w 180°C przez ok. 10-15 minut. Podawać np. polane czekoladą. U mnie nieźle się prezentują w koszyczku, na stole wielkanocnym, jako "gniazdka" z białymi gołębicami (typowymi wielkanocnymi dekoracjami jakich używa się we Włoszech, tj. najczęściej są to białe gołębice z oliwną gałązką w dzióbku). 

English
Method: Using all the ingredients knead the dough. Using a tea spoon, portion out your dough and roll small balls, make holes with your fingers and fill them in with a cherry. Place on baking sheet, allowing room for the cookies to spread out while baking. Bake at 350°F for about 10-15 minutes (being careful not to overbake as the dough is already dark). You can decorate these sort of Easter nests with white doves.

Italiano
Come si fa:
Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Creare con l'impasto delle palline, utilizzando il cucchiaino da caffè, ed usando un dito fare i buchi per le amarene. Alla fine facciamole cuocere nel forno già caldo a 180°C per 10-15 minuti circa (controllando regolarmente la cottura perché non si cuociano troppo). Decorare questi nidi pasquali con le colombe di legno o di carta. 

Fot. www.paginainizio.com
Ciasteczka biorą udział w poniższych akcjach:

No comments:

Post a comment