Labels

22/03/2018

Ciastka "gniazdka" arachidowe z wisienką - Peanutbutter & Cherry Drop Cookies - Cookies al burro di arachidi ed amarene

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki:/Ingredients:/Ingredienti:
1 szklanka mąki/ 1 cup all-purpose flour/ 1 tazza di farina
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
1 duże jajko/ 1 large egg/ 1 uovo grande
1 łyżka mleka krowiego lub roślinnego/ 1 tbs milk/ 1 cucchiaio di latte (o latte vegetale)
3/4 szklanki cukru brązowego/ 3/4 cup brown sugar / 3/4 di tazza di zucchero grezzo
1/4 łyżeczki soli/ 1/4 ts salt/ 1/4 di cucchiaino di sale
wanilia/ 1 ts vanilla extract/ vaniglia\
wiśnie z syropu/ cherries in syrup/ amarene sciroppate

Polski:
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto (zamiast jednego dużego jajka, można dać 2 mniejsze lub 1 średnie plus żółtko). Z ciasta utworzyć kulki, jakie utworzą się nam nabierając łyżeczką do herbaty, w każdej palcem zrobić dołek i włożyć w niego wisienkę. Ułożyć na blasze  i piec w 180°C przez ok. 10-15 minut. Podawać np. polane czekoladą. U mnie nieźle się prezentują w koszyczku, na stole wielkanocnym, jako "gniazdka" z białymi gołębicami (typowymi wielkanocnymi dekoracjami jakich używa się we Włoszech, tj. najczęściej są to białe gołębice z oliwną gałązką w dzióbku). 

English
Method: Using all the ingredients knead the dough. Using a tea spoon, portion out your dough and roll small balls, make holes with your fingers and fill them in with a cherry. Place on baking sheet, allowing room for the cookies to spread out while baking. Bake at 350°F for about 10-15 minutes (being careful not to overbake as the dough is already dark). You can decorate these sort of Easter nests with white doves.

Italiano
Come si fa:
Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Creare con l'impasto delle palline, utilizzando il cucchiaino da caffè, ed usando un dito fare i buchi per le amarene. Alla fine facciamole cuocere nel forno già caldo a 180°C per 10-15 minuti circa (controllando regolarmente la cottura perché non si cuociano troppo). Decorare questi nidi pasquali con le colombe di legno o di carta. 

Fot. www.paginainizio.com
Ciasteczka biorą udział w poniższych akcjach:

No comments:

Post a Comment