Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

21/05/2019

Ciasto rabarbarowe z truskawkami i kwiatami bzu czarnego - Rhubarb And Strawberry Cake With Elderberry Flowers - Torta alle fragole e rabarbaro con i fiori di sambuco

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
1 szkl. mąki orkiszowej/ 1 cup spelt white flour/1 tazza di farina di farro
1/2 szkl. skrobi ziemniaczanej/ 1/2 cup potato starch/1/2 di tazza di fecola di patate
3/4 szkl. oleju/ 3/4 cup olive oil/ 3/4 di tazza di olio d'oliva
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
3/4 szkl. cukru / 3/4  cup sugar/ 3/4 di tazza di zucchero
cukier z prawdziwą wanilią/ 1 ts vanilla extract/ bustina di vaniglina o vaniglia vera
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito in polvere
szczypta soli/ 1 pinch of salt/ un pizzico di sale
ok 400 g truskawek/ 14 oz strawberries/ 400 g di fragole
200 g rabarbaru/ 7 oz rhubarb/ 200 g di rabarbaro
1/2 szkl. kwiatów bzu czarnego/ 1/2 cup elderberry flowers/ 1/2 di tazza di fiori di sambuco

Polski:
Wykonanie: Ubić białka z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodawać po jednym żółtku, po czym po łyżce oliwę i nadal ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem. Wsypywać do masy i mieszać, dodać soli do smaku. Wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Wierzch ozdobić pokrojonym w kostkę rabarbarem, pokrojonymi dowolnie truskawkami, na wierzch wsypać kwiaty bzu czarnego (możliwie, bez zielonych łodyżek, gdyż zawierają goryczkę), ewentualnie cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut. 

English
Method: Beat the egg whites with sugar and vanilla extract, add an egg yolk at a time, then olive oil. Mix the flour with baking powder and the starch, stir everything well with the egg mixture, add salt to taste. Pour batter into a baking tin. Decorate the top with chopped rhubarb and sliced strawberries, cover the top with elderberry flowers and a bit of cane sugar. Bake at 350° F for about 40 minutes.  

Italiano
Come si fa: Montare a spuma i bianchi dell'uovo con lo zucchero, aggiungere i tuorli, uno alla volta, e poi olio continuando a montare. Mescolare la farina con il lievito e la fecola. Mettere tutto insieme, aggiungere sale a piacere. Versare l'impasto in una teglia rivestita con la carta da forno. Decorare la superficie con il rabarbaro tagliato a dadini, le fragole tagliate a fette e coprire il tutto con i fiori di sambuco (in dialetto calabrese 'u maju'), un po' di zucchero di canna. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). 


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej,
tak wiem bez czarny nie jest chwastem,
lecz mało kto wie, że jego kwiaty są zdrowe i jadalne:
Jemy chwasty 2019

No comments:

Post a comment