#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski:
Wykonanie: Zrywamy kwiaty bzu, płuczemy w wodzie tak długo, by ewentualni ich mieszkańcy opuścili swoje "domostwo", suszymy na czystej ściereczce i zalewamy płynnym miodem (na zdjęciach jest to akurat miód spadziowy), zakręcamy słoik, odstawiamy w zaciemnione miejsce na minimum 2 tyg zanim rozpoczniemy konsumpcję. Kwiaty wypłyną na wierzch, miód nabierze pysznego, kwiatowego smaku, można spożyć również kwiaty.
English
Method: Pick up lilac flowers, wash them well so that all the insects will leave them, dry them with a clean cloth and pour in liquid honey (for example honeydew honey as you can see in the photo). Keep it in a jar for at least 2 weeks before consuming it. The flowers will go up and the honey will taste really good, you can eat not only the honey but also the flowers.
Italiano
Come si fa: Raccogliere i fiori di lillà, lavarli bene così gli eventuali insetti potranno lasciare il loro habitat. Poi versare il miele liquido, come per esempio il miele di melata o castagne, tenerlo in un barattolo chiuso per minimo 2 settimane prima di consumarlo. Si può mangiare sia il miele che i fiori.
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej,
tak wiem bez nie jest chwastem, lecz mało kto wie, że jego kwiaty są jadalne:
tak wiem bez nie jest chwastem, lecz mało kto wie, że jego kwiaty są jadalne:
No comments:
Post a Comment