Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

26/05/2019

Szkockie ciastka maślane z kwiatami lawendy - The Scottish Lavender Shortbread - Biscotti scozzesi al burro e lavanda

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
400 g masła/ 14 oz butter/ 400 g di burro
200 g mąki/ 6.5 oz all purpose flour/ 200 g di farina grano tenero
50 g mąki kukurydzianej/ 1.5 oz corn flour or farola/ 50 g di farina di mais precotta
3 duże żółtka/ 3 large yolks/ 3 tuorli grandi
65 g cukru pudru/ 2.25 oz icing sugar/ 65 g di zucchero a velo
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
cukier do posypania/ sugar for icing/ zucchero per cospargere
1/4 łyżeczki soli/ 1/4 ts salt/ 1/4 di cucchiaino di sale
1 łyżka (suszonych) kwiatów lawendy/ 1 tbs (dried) lavender/ 1 cucchiaio di lavanda secca o fresca

Polski:
Wykonanie: Cukier zmielić z kwiatami suszonej lub też świeżej lawendy. Ubić masło z lawendowym cukrem, po czym zmiksować lub ręcznie dobrze wymieszać wszystkie składniki, dodać szczyptę soli. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Rozwałkować ciasto i wykroić okrągłe ciasteczka, ewentualne inne wzory. Każde ciasteczko oprószyć cukrem. Piec w 180°C przez ok. 10-15 minut. Gotowe ciasteczka można dodatkowo oprószyć lawendowym cukrem i udekorować kwiatami lawendy.

English
Method: Grind the sugar with lavender fresh or dried flowers. Combine butter and sugar in a large bowl. Mix all the ingredients using a food processor or stir everything well with a spoon. leave the dough in a fridge for 30 minutes. Roll out on a lightly floured sheet of parchment paper. Punch out rounds with a cutter. Sprinkle each cake with sugar.  Bake at 350°F for about 10-15 minutes. You can sprinkle the tea cakes with lavender sugar and decorate them with lavender flowers. 

Italiano
Come si fa: Macinare lo zucchero con i fiori di lavanda. Sbattere il burro con lo zucchero. Usando tutti gli ingredienti fare l'impasto. Lasciare l'impasto in frigo per 30 minuti circa. Stendere l'impasto e scavare i cerchi, copriamo ogni cerchio con un po' di zucchero. Facciamo cuocere i dolcetti nel forno già caldo a 180°C per 10-15 minuti circa (controllando regolarmente la cottura affinché non si cuociano troppo). Possiamo decorare i dolcetti con lo zucchero a velo alla lavanda (macinando un altro po' di zucchero con i fiori di lavanda) ed i fiori di lavanda come nelle foto. 

Źródło przepisu/ Recipe Source/ Origine della ricetta:

Przepis bierze udział w następujących akcjach kulinarnych:


4 comments:

  1. Wlasnie u siebie opublikowalam przeps na ciasteczka maslane, ale takie tradycyjne - podstawowy przepis:) Ale te z dodatkiem lawendy musza smakowac fantastycznie!
    PS. Dizekuje za dodanie przepisu do akcji :)

    ReplyDelete
  2. Dziękuję! No tak, smak lawendy robi swoje :). Jak dla mnie ciasteczka maślane są najsmaczniejsze, nawet te zwykłe ;). Serdecznie pozdrawiam. A.

    ReplyDelete
  3. Super zapach. Lubie maslane ciasteczka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Polecam gorąco ;). Serdecznie pozdrawiam. A.

      Delete