#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
kilka gotowanych ziemniaków/several cooked potatoes/ qualche patata lessa
ok 1 łyżki mąki ziemniaczanej/ 1 tbs potato starch/ 1 cucchiaio di fecola di patate
kawałek obranej dyni/ peeled pumpkin piece/ un pezzo di zucca pulita
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.
Polski
Wykonanie plus składniki: Już trzy lata temu prezentowałam Wam placki z gotowanych ziemniaków, które moja Mama często nam serwowała w dzieciństwie, nauczona przepisu przez Babcię. Ale moja Mama zmodyfikowała ten przepis o dynię, i powiem Wam, że placki są jeszcze pyszniejsze. Pulchne, żółciutkie, miękkie i rozpływają się w ustach...Potrzeba nam kilka gotowanych ziemniaków (np. pozostałość po obiedzie), które tłuczemy lub mielimy, starty na drobnych oczkach kawałek dyni (np. piżmowej), którą można lekko podgotować, dodajemy jajko i mniej niż łyżkę mąki ziemniaczanej, solimy do smaku, mieszamy. Następnie tworzymy kulki, spłaszczamy palcami i smażymy na oliwie na złoty kolor.
Placki podajemy na dwa sposoby a) na słodko np. z cukrem, powidłami domowej roboty ewentualnie z konfiturą, miodem, syropem czy przecierem owocowym najwyższej jakości, jakie możecie kupić w e-sklepie www.manufaktura-wielkopolska.pl (na hasło durszlak10 w e-sklepie Manufaktury otrzymacie 10% rabatu na Wasze zakupy, promocja trwa do 30 czerwca 2019 r).
b) na słono, np. z domowym sosem pieczarkowym, czy bogatą gamą sosów czy ketchupem www.manufaktura-wielkopolska.pl, promujmy tym samym polskie produkty! A z hasłem durszlak10 kupuje się przyjemniej :). Placki można udekorować sezonowymi kwiatami i popijać kompocikiem od Mamy, a jeśli ten od Mamy już się skończył, albo Wasza Mama choruje lub jest zbyt zmęczona i nie zrobiła kompotów, można kupić domowy kompot w e-sklepie Manufaktury Wielkopolskiej, co ucieszy i Waszą Mamę i Was :).
Dziś pragnę uhonorować moją Mamę, z okazji zbliżającego się Dnia Matki, która kojarzy mi się zawsze z pieczeniem placków. A Wasze Mamy, czy też piekły dużo placków jak moja? A jeśli Wy nie macie pomysłu na prezent dla Waszych zapracowanych Mam, polecam również smaczne Zestawy prezentowe oferowane przez ww. Manufakturę (pamiętajcie, tylko do końca czerwca rabat na durszlak10 :).
Dziś pragnę uhonorować moją Mamę, z okazji zbliżającego się Dnia Matki, która kojarzy mi się zawsze z pieczeniem placków. A Wasze Mamy, czy też piekły dużo placków jak moja? A jeśli Wy nie macie pomysłu na prezent dla Waszych zapracowanych Mam, polecam również smaczne Zestawy prezentowe oferowane przez ww. Manufakturę (pamiętajcie, tylko do końca czerwca rabat na durszlak10 :).
English
Method plus ingredients: This post is to honour my Mum who has modified my Grandmas old recipe. Here we go... Mash several, already cooked, potatoes (for example the remaining ones from our lunch), grate finely a piece of pumpkin or butteregg, add an egg, a flat table soon of potato starch, salt to taste and mix everything well. Form small balls, make them flat with your hands to form small pancakes. Fry them in oil until become golden.
Serve them with a) home made jam, cane sugar or some good quality honey or preserves such as you can buy from a traditional Polish producer: Manufaktura Wielkopolska (when you decide to buy from their e-shop, you can reciece 10 % discount with the password durszlak10, the promotion will expire on 30 June 2019).
b) home made mushroom sauce or a vast variety of sauces, ketchup from www.manufaktura-wielkopolska.pl (don't forget about the password durszlak10 :). You can decorate the pancakes with seasonal flowers.
Italiano
Come si fa plus ingredienti: Oggi vorrei tanto onorare mia Mamma dalla quale ho imparato questa ricetta... visto che la Festa della Mamma si sta avvicinando. Allora... schiacciare le patate lesse (cioè qualche patata), amalgamare con un uovo, un pezzo di zucca grattugiata finemente, 3 cucchiaini di fecola di patate e sale a piacere. Formare delle palline, appiattirle con le dita e soffriggerle finché non diventino dorate.
Servirle salate a) con salsa di funghi, ketchup ed altre salse, vi propongo un'azienda polacca di alto livello, cioè il negozio online della Manufaktura Wielkopolska.
b) dolce con una marmellata, lo zucchero di canna, il miele oppure una confettura anche dalla www.manufaktura-wielkopolska.pl. (con la password durszlak10 potete fare un acquisto scontato di 10 %, la promozione scade il 30 giugno 2019). Decorare le frittelle con fiori stagionali.
W ogrodzie mojej MAMY:) |
Przepis bierze udział w poniższej konkursowej
Akcji Kulinarnej, Dla Mamy:
No comments:
Post a Comment