Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

04/05/2019

Pasta z korzenia wiesiołka - Evening Primrose Root Spread Recipe - Paté della radice di enotera

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
2 korzenie wiesiołka dwuletniego/ 2 evening primrose roots /2 radici di enotera
świeży koperek/ fresh dill/ aneto fresco
2 łyżki oliwy/ 2 tbs olive oil/ 2 cucchiai di olio di oliva
sok z cytryny i sól do smaku/ lemon juice and salt to taste/ succo di limone e sale q.b.
stokrotki/ daisies/ margherite

Polski
Wykonanie: Podczas wiosennych robót w ogródku, lub na spacerze, możemy łatwo znaleźć rosnące wiesiołki, których korzenie należy wykopać i zjeść jak się jada korzeń pietruszki czy marchewki w sałatce, ewentualnie... jako okrasa do kanapki, jak to uczyniłam dziś na śniadanie:). Zatem, korzenie wiesiołka umyć, oczyścić i ugotować jak marchewkę, w solonej wodzie. Zetrzeć na tarce o małych oczkach, skropić oliwą i cytryną, wymieszać z siekanym koperkiem lub z czym nam się zechce, np. wyciśniętym czosnkiem. Podawać jako dodatek do kanapek czy crostini (zdrowe i szybkie śniadanie, które polecam skonsumować w terenie, np. ze stokrotkami!).

English
Method: Wash the evening primrose roots, clean them and boil in salted water as if you were to boil carrots.  Grate them finely and mix with chopped dill, olive oil and a small amount of lemon juice to taste or chopped garlic if you prefer it,  Serve with bread or crostini and daisies.

Italiano
Come si fa: Pulire le radici di enotera e farle bollire come le carote. Grattugiarle ed amalgamare con olio d'oliva, sale e qualche goccia di succo di limone oppure un po' di aglio schiacciato. Servire con i crostini, il pane oppure le gallette con qualche fiore di margherita.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Jemy chwasty 2019

2 comments:

  1. Kurczę, że też w moich górach wiesiołek nie rośnie!

    ReplyDelete
  2. A może da się go posadzić, może by się akurat przyjął?

    ReplyDelete