Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

28/05/2019

Syrop z kwiatów bzu czarnego - Elderflower Syrup - Sciroppo di sambuco

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski:
Wykonanie: Kwiaty czarnego bzu powinniśmy ściągać z gałązek dokładnie, by do syropu nie trafiły zielone części, które zawierają goryczkę. Do wody dodajemy cukier (np. trzcinowy), wodę gotujemy, mieszamy, by cukier się rozpuścił. Wyłączamy palnik, wsypujemy kwiaty do garnka, mieszamy, ale nie doprowadzamy już do wrzenia. Odstawiamy na kilka godzin, po czym dodajemy sok z cytryny, tak dużo, aż uzyskamy dobry smak, przelewamy przez sito i wlewamy do słoików. Przechowywać w piwnicy, innym chłodnym i zacienionym miejscu lub lodówce i spożyć np. jako dodatek do herbaty, w postaci likieru, po wymieszaniu z alkoholem. Proporcje wody, cukru i kwiatów u mnie są płynne, tzn. kwiatów zazwyczaj zbieram dość sporo, ale nie zawsze robię gęsty syrop z dużą ilością cukru, jakie można znaleźć w internecie, soku z cytryny używam dość dużo, czasem zastępuję go sokiem z limonki.

English:
Method: The flowers must be cleaned well so that there are no green parts left. Boil water with cane sugar, then switch off the gas and add the flowers, stir them well and leave for several hours. Then add the lemon juice, drain and place the syrup into clean jars and conserve them in the fridge or any other cold and dark place. The sugar and water proportions are variable in my case. I tend to pick up many flowers but I do use less sugar than in other recipies you can find on the Internet, my goal is to achieve good taste and thus I add quite a lot of lemon or even lime juice. 

Italiano:
Come si fa: I fiori devono essere puliti bene, non lasciamo le parti verdi. Far bollire un po' di acqua con lo zucchero di canna (io non uso tanto zucchero, il mio sciroppo diventa meno denso), poi  spegnere il fuoco ed aggiungere i fiori. Mescolare il tutto e lasciare il composto per qualche ora, poi versare il succo di limone - la quantità dipende dal vostro gusto personale. Scolare bene e versare lo sciroppo nei barattoli e conservare in frigo o in un posto scuro e fresco.

 

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej,
tak wiem bez czarny nie jest chwastem,
lecz mało kto wie, że jego kwiaty są zdrowe i jadalne:
Jemy chwasty 2019

2 comments: