Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

27/06/2019

Ciastka z szafranem i kwiatami dzikiego ślazu - Saffron And Malva Flower Biscuits - Biscotti allo zafferano e fiori di malva

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
100 g oliwy z oliwek/ 3.5 oz olive oil/ 100 g di olio d'oliva
300 g mąki/ 10.5 oz all purpose flour/ 300 g di farina grano tenero
3 duże żółtka/ 3 large yolks/ 3 tuorli grandi
1 białko/ 1 egg white/ 1 albume
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
0.10 g szafranu/ saffron/ 0.10 g di zafferano
kwiaty ślazu lub inne jadalne/ malva flowers/ fiori di malva
kieliszek mleka/ 1 wine glass milk/ 1 tazzina di latte

Polski:
Wykonanie: Lawendę rozpuścić w mleku. Ubić masło i olej z cukrem, po czym zmiksować lub ręcznie dobrze wymieszać wszystkie składniki. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Rozwałkować ciasto i wykroić kwadratowe ciasteczka, ewentualne inne wzory. Każde ciasteczko udekorować płatkami ślazu, najlepiej bez pręcików, docisnąć palcami. Piec w 180°C przez ok. 10-15 minut. 

English
Method: Melt the saffron in milk. Combine butter and sugar in a large bowl. Mix all the ingredients using a food processor or stir everything well with a spoon. Leave the dough in a fridge for 30 minutes. Roll out on a lightly floured sheet of parchment paper. Punch out squares with a cutter. Decorate each cake with malva petals.  Bake at 350°F for about 10-15 minutes.

Italiano
Come si fa: Macerare lo zafferano nel latte. Sbattere il burro con lo zucchero. Usando tutti gli ingredienti fare l'impasto. Lasciare l'impasto in frigo per 30 minuti circa. Stendere l'impasto e scavare i quadrati, copriamo ogni quadrato con qualche petalo di malva. Facciamo cuocere i dolcetti nel forno già caldo a 180°C per 10-15 minuti circa (controllando regolarmente la cottura affinché non si cuociano troppo). 

Pomysł na ciasteczka z kwiatkami pochodzi z Kuchni w Słońcu Skąpanej

Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej:
Jadalne kwiaty w mojej kuchni

2 comments:

  1. Ogromnie się cieszę, że spodobał Ci się przepis i zainspirował do własnych ciastkowo-ogrodniczych eksperymentów :) ciasteczka wyglądają smakowicie, a dodatek lawendy to świetny pomysł! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No tak, Twój pomysł jest nie dość, że piękny, to jeszcze smaczny. Ale te ciasteczka są z kwiatami dzikiego ślazu, inaczej dzikiej malwy, z lawendą upiekłam ciastka maślane kilka tygodni przed założeniem tej akcji kulinarnej:). Serdecznie pozdrawiam :)

      Delete