Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

19/06/2019

Frittata (omlet) z kwiatami cukini i macierzanką - Frittata con fiori di zucchine e timo

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
kwiaty cukini/ zucchini flowers/ fiori di zucchine
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
tarty parmezan/ grated parmesan cheese/ parmigiano grattugiato
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
1/2 małej cebuli/ 1/2 small onion/ 1/2 di una piccola cipolla
1 łyżeczka masła/ 1 ts butter/ 1 cucchiaino di burro
olej z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva
macierzanka/ thyme/ timo

Polski
Wykonanie: Umyć i oczyścić z pręcików kwiaty cukini, można je pokroić w paski. Ubić jajka mikserem lub widelcem razem z solą i parmezanem (ilość wg uznania). Pokroić cebulę i podsmażyć na maśle. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki wraz pokruszoną macierzanką, która pomaga w trawieniu (dla nietolerujących białko jaka kurzego taka pomoc jest przydatna, mi osobiście pomaga, podobnie jeśli chodzi o strawienie parmezanu, dlatego robię częste wypady w poszukiwaniu świeżej macierzanki, co i Wam polecam). a) Smażyć na patelni na oleju, jak omlet, z obu stron. b) Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok 15 minut. Podawać np z kwiatami macierzanki i liśćmi laurowymi.

English 
Directions:
Wash and remove the zucchini flowers pistils. Beat the eggs together with salt and parmesan cheese. Chop the onion and fry it with butter until the onion is translucent and stir everything in delicately together with crushed thyme. a) Fry in a separate frying pan in olive oil like an omelet b) Line a tin with a parchment paper and fill with the frittata. Bake at 350° F for about 15 minutes. Serve as you wish, for example with bread, thyme flowers and bay leaves.

Italiano
Come si fa: Lavare e pulire i fiori di zucchine. Tagliare a strisce i fiori. Sbattere le uova con il parmigiano ed il sale. Tagliare la cipolla e soffriggerla con il burro. Mettere tutto insieme delicatamente assieme al timo. a) Soffriggere in una padella con l'olio d'oliva come si fa di solito con la frittata semplice. b) Ricoprire una teglia di carta da forno e versare la frittata. Infornare in forno già caldo a 180 °C e fate cuocere per circa 15 minuti. Servire come preferite, per esempio con pane, decorare con i fiori di timo freschi e qualche foglio d'alloro.


Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:
Jadalne kwiaty w mojej kuchni
Danie pachnące ziołami 6.

2 comments: