#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
250 g ryżu integralnego (brązowego) / 9 oz brown rice g / 250 g di riso integrale
2-4 borowiki/ 2-4 mushrooms/ 2-4 porcini
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
masło lub oliwa/ butter or olive oil/ burro o olio di oliva
1 litr wywaru z warzyw lub susz/ 1 liter vegetable broth/ 1 litro di brodo vegetale
1/2 szklanki białego wina/ 1/2 cup white wine/ 1 bicchiere di vino bianco
zioła i przyprawy/ herbs and spices/ erbe aromatiche e spezie
Polski
Wykonanie: Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę na maśle ew. oliwie/oleju, pokrojone na drobno borowiki dodajemy do cebuli i dusimy do miękkości. Do ryżu dolewamy wina, podlewając systematycznie rosołem, lub rosołem z wodą z suszem warzywnym, gotujemy pod przykryciem. Pod koniec gotowania, dodajemy uduszone grzyby, solimy i dodajemy nasze ulubione zioła i przyprawy do smaku. Tuż przed podaniem, można udekorować risotto np. jadalnymi kwiatami takimi jak kwiaty ślazu na zdjęciach.
English
Method: Chop the onion and the mushrooms and cook them together with butter or oil over low or medium heat covered with a lid. In the meantime, cook the rice in a deep frying pan, with wine and broth. When it lacks water, pour some more water and keep the pan covered with a lid. Before the termination of cooking the rice, add cooked mushrooms and continue cooking stirring very well. When the rice is soft terminate cooking and decorate your plates for example with edible flowers.
Italiano
Come si fa: Cuciniamo il riso in una padella profonda, con il vino ed il brodo. Tagliamo la cipolla a dadini insieme ai funghi e facciamoli cuocere un po' d'olio oppure burro. Circa 3 minuti prima della fine della cottura del riso aggiungete i funghi già cotti e continuate la cottura. Quando il riso diventa morbido, togliete il risotto dal fuoco, incorporate un po' di olio d'oliva, pepate etc a piacere e servite, per esempio, con i fiori commestibili della stagione come per esempio i fiori di malva.
Borowik usiatkowany/ Summer cep/ Porcino estivo |
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment