#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2 szklanki płatków owsianych/ 2 cups oat flakes/ 2 tazze di fiocchi d'avena
1 szklanka mąki orkiszowej/ 1 cups spelt flour/1 tazza di farina di farro spelta
2 szklanki mleka (np. roślinnego)/ 2 cups (i.e. soya) milk/ 2 tazze di latte (vegetale)
2 łyżki oliwy z oliwek/ 2 tbs olive oil/ 2 cucchiai di olio d'oliva
paczka suszonego zakwasu pszennego/ 1 pack dry yeast/ 1 bustina di lievito di birra in polvere
1.5 łyżeczki soli/ 1.5 tsp salt/ 1.5 di cucchiaino di sale
1 łyżeczka cukru/ 1 ts sugar/ 1 cucchiaino di zucchero
1 łyżka mielonego kminku/ 1 tbs ground cumin/ 1 cucchiaio di cumino macinato
Polski:
Wykonanie: Wymieszać widelcem mąkę, płatki, zakwas i, dodając po trochu mleka, oliwę, kminek, sól, wyrobić ciasto (najlepiej mikserem, używając końcówki do ciasta drożdżowego) z ciepłych składników, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (najlepiej pod pierzynkę) na ok. 60 minut, by podwoiło objętość. Po tym czasie ponownie wyrobić i utworzyć podłużny bochen, wysoki lub płaski, jaki wolicie (ja go piekłam w keksownicy), pokropić go oliwą z wodą i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec przez 5 minut w 220°C, a potem zmniejszyć do 190°C i piec jeszcze ok. 15-20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
English:
Method: Stir the dough ingredients with a fork, adding the milk at a time. Then make a dough using all the ingredients and leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Then forma long loaf so that you can place it in a long rectangular tin and leave a short whole to make it grow again. Bake it first at 430°F for about 5 minutes and then another 15-20 minutes at 400°F.
Italiano:
Come si fa: Versare la farina ed i fiocchi in una terrina e mescolarvi il lievito madre secco. Amalgamare il tutto prima con una forchetta, aggiungendo un po' per volta il latte (va bene anche il latte vegetale) ed il sale e poi con la frusta elettrica adatta per l'impasto del pane. Poi lasciar riposare, coperto con un canovaccio umido, al caldo per 60 minuti o finché non raddoppierà di volume, poi formare la pagnotta lunga e rettangolare e cuocerla in forno caldo prima a 220°C per 5 minuti e poi altri 15-20 minuti in forno caldo a 190°C.
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment