Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

21/10/2019

Chleb z płatków owsianych - Oat Flakes Bread Recipe - Pane di fiocchi d'avena

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2 szklanki płatków owsianych/ 2 cups oat flakes/ 2 tazze di fiocchi d'avena
1 szklanka mąki orkiszowej/ 1 cups spelt flour/1 tazza di farina di farro spelta
2 szklanki mleka (np. roślinnego)/ 2 cups (i.e. soya) milk/ 2 tazze di latte (vegetale)
2 łyżki oliwy z oliwek/ 2 tbs olive oil/ 2 cucchiai di olio d'oliva
paczka suszonego zakwasu pszennego/ 1 pack dry yeast/ 1 bustina di lievito di birra in polvere
1.5 łyżeczki soli/ 1.5 tsp salt/ 1.5 di cucchiaino di sale
1 łyżeczka cukru/ 1 ts sugar/ 1 cucchiaino di zucchero
1 łyżka mielonego kminku/ 1 tbs ground cumin/  1 cucchiaio di cumino macinato

Polski:
Wykonanie: Wymieszać widelcem mąkę, płatki, zakwas i, dodając po trochu mleka, oliwę, kminek, sól, wyrobić ciasto (najlepiej mikserem, używając końcówki do ciasta drożdżowego) z ciepłych składników, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (najlepiej pod pierzynkę) na ok. 60 minut, by podwoiło objętość. Po tym czasie ponownie wyrobić i utworzyć podłużny bochen, wysoki lub płaski,  jaki wolicie (ja go piekłam w keksownicy), pokropić go oliwą z wodą i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec przez 5 minut w 220°C, a potem zmniejszyć do 190°C i piec jeszcze ok. 15-20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.

English:
Method:  Stir the dough ingredients with a fork, adding the milk at a time. Then make a dough using all the ingredients and leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Then forma long loaf so that you can place it in a long rectangular tin and leave a short whole to make it grow again. Bake it first at 430°F for about 5 minutes and then another 15-20 minutes at 400°F.

Italiano:
Come si fa: Versare la farina ed i fiocchi in una terrina e mescolarvi il lievito madre secco. Amalgamare il tutto prima con una forchetta, aggiungendo un po' per volta il latte (va bene anche il latte vegetale) ed il sale e poi con la frusta elettrica adatta per l'impasto del pane. Poi lasciar riposare, coperto con un canovaccio umido, al caldo per 60 minuti o finché non raddoppierà di volume, poi formare la pagnotta lunga e rettangolare e cuocerla in forno caldo prima a 220°C per 5 minuti e poi altri 15-20 minuti in forno caldo a 190°C. 


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Domowa Piekarnia

No comments:

Post a comment