Labels

21/10/2019

Soczewica z pieczoną dynią i awokadowym pesto - Baked Pumpkin And Avocado Lentils Recipe - Lenticchie con zucca e avocado

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients:
200 g soczewicy/ 7 oz lentils/ 200 g di lenticchie
kawałek dyni pieczonej/ piece of baked pumpkin/ pezzo di zucca al forno
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
2 ząbki czosnku/ 2 garlic cloves/ 2 spicchi d'aglio
boczek/ bacon/ speck
1 awokado/ 1 avocado/ 1 avocado
kurkuma/ curcuma/ curcuma
galgant/ galangal/ galanga
zahatar ew. oregano/ za'atar or oregano/ zahatar oppure origano
kilka łyżek oliwy z oliwek/ several tbsp olive oil/ alcuni cucchiai di olio d'oliva
sól i pieprz do smaku/ salt & peper to taste/ sale e pepe a piacere
nasiona sezamu/ sesame seeds/ semi di sesamo

Polski
Wykonanie: (Dynię można upiec posypaną ziołami, na poniższym zdjęciu jest to zahatar). Dojrzałe  awokado zblendować z ząbkami czosnku i odrobiną oliwy. Cebulę poddusić po czym podsmażyć na boczku, wymieszać z pieczoną dynią i doprawić solą, pieprzem, sezamem, zahatarem (ew. oregano), galgantem i kurkumą do smaku. Soczewicą ugotować, wymieszać z dynią, awokadowym pesto i jeśli  trzeba, dodać trochę oliwy z oliwek, dekorujemy listkami świeżej pietruszki lub selera naciowego. 

English:
Directions: (You can bake the pumpkin with the herbs, in the photo below it is z'atar). Fry the chopped onion with bacon in oil until the onion becomes translucent, add the salt with pepper, galangal, za'atar or oregano, curcuma and sesame seeds to taste and mix with the pumpkin well.  Blend the avocado, the best is the ripe one, together with garlic and little olive oil. Cook the lentils and mix them with the pumpkin and avocado. Serve with some fresh parsley or celery leaves.

Italiano:
Come si fa: (La zucca si può cucinare in un forno medio con delle spezie o erbe aromatiche per esempio zahatar, come vedete sulla fotografia). Tagliare la cipolla ed lo speck a dadini e soffriggerli con un po' di olio. Aggiungere i semi di sesamo, il sale, il pepe, lo zahatar oppure origano, la galanga e la curcuma q.b. ed alla fine e la zucca tagliata a dadini e quando tutto diventerà ben cotto mescolare con un po' d'acqua per ottenere qualche salsina. Passare con il blender l'avocado con l'aglio. Cuocere le lenticchie, mescolarle con la zucca ed l'avocado servire con  un filo d'olio d'oliva e qualche foglio di prezzemolo o sedano fresco.

Przepis bierze udział w moich poniższych akcjach kulinarnych:
Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część II
Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III

No comments:

Post a Comment