Labels

12/10/2019

Bułki cebulowe z kurkumą - Onion And Curcuma Buns Recipe - Pagnotte con cipolle e curcuma

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2 szklanki mąki orkiszowej/ 2 cups spelt flour/ 2 tazze di farina di farro spelta
1 szklanka mąki wielozbożowej/ 1 cup multigrain flour/ 1 tazza di farina di multicereali
300 ml letniego mleka (np. sojowego)/ 300 ml lukewarm (soya) milk/ 300 ml di latte tiepido
3 łyżki oliwy z oliwek/ 3 tbs olive oil/ 3 cucchiai di olio d'oliva
paczka suszonego zakwasu pszennego/ 1 pack dry yeast/ 1 bustina di lievito di birra in polvere
1.5 łyżeczki soli/ 1.5 tsp salt/ 1.5 di cucchiaino di sale
1 łyżeczka cukru/ 1 ts sugar/ 1 cucchiaino di zucchero
3 łyżeczki kurkumy/ 3 ts curcuma/ 3 cucchiaini di curcuma
50 g pestek z dyni/ 2 oz semi di zucca/ 50 g di semi di zucca
1 duża cebula/ 1 big onion/ 1 cipolla grande

Polski:
Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, udusić na oleju, w niewielkiej ilości wody, dodać kurkumę i cukier. Wymieszać widelcem mąki, zakwas i, dodając po trochu mleka i soli, pestki z dyni (można je zmielić),  wyrobić ciasto (najlepiej mikserem, używając końcówki do ciasta drożdżowego) z ciepłych składników, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (najlepiej pod pierzynkę) na 60 minut, by podwoiło objętość. Po tym czasie dodać cebulę wraz z oliwą i ziarna, ponownie wyrobić i zapleść bułeczki, pokropić je oliwą z wodą i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec przez 5 minut w 220°C, a potem zmniejszyć do 190°C i piec jeszcze ok. 10 minut. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.

English:
Method:  Stir the dough ingredients (besides the seeds and olive oil) with a fork, adding the water at a time. Fry the onion chopped until translucent with curcuma and sugar.  Make a dough using all the ingredients and leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Then form the buns and leave a short whole to make them grow again. Bake it first at 430°F for about 5 minutes and then another 10 minutes at 400°F.

Italiano:
Come si fa: Far soffriggere prima la cipolla, con l'olio, la curcuma e lo zucchero. Versare le farine in una terrina e mescolarvi il lievito madre secco. Amalgamare il tutto prima con una forchetta, aggiungendo un po' per volta il latte tiepido (va bene anche il latte vegetale) ed il sale e poi con la frusta elettrica adatta per l'impasto del pane. Poi lasciar riposare, coperto con un canovaccio umido, al caldo per 60 minuti o finché non raddoppierà di volume, poi formare le pagnotte e cuocerle in forno caldo prima a 220°C per 5 minuti e poi altri 10 minuti in forno caldo a 190°C. 

 
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Domowa Piekarnia

No comments:

Post a Comment