Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

12/10/2019

Bułki cebulowe z kurkumą - Onion And Curcuma Buns Recipe - Pagnotte con cipolle e curcuma

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2 szklanki mąki orkiszowej/ 2 cups spelt flour/ 2 tazze di farina di farro spelta
1 szklanka mąki wielozbożowej/ 1 cup multigrain flour/ 1 tazza di farina di multicereali
300 ml letniego mleka (np. sojowego)/ 300 ml lukewarm (soya) milk/ 300 ml di latte tiepido
3 łyżki oliwy z oliwek/ 3 tbs olive oil/ 3 cucchiai di olio d'oliva
paczka suszonego zakwasu pszennego/ 1 pack dry yeast/ 1 bustina di lievito di birra in polvere
1.5 łyżeczki soli/ 1.5 tsp salt/ 1.5 di cucchiaino di sale
1 łyżeczka cukru/ 1 ts sugar/ 1 cucchiaino di zucchero
3 łyżeczki kurkumy/ 3 ts curcuma/ 3 cucchiaini di curcuma
50 g pestek z dyni/ 2 oz semi di zucca/ 50 g di semi di zucca
1 duża cebula/ 1 big onion/ 1 cipolla grande

Polski:
Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, udusić na oleju, w niewielkiej ilości wody, dodać kurkumę i cukier. Wymieszać widelcem mąki, zakwas i, dodając po trochu mleka i soli, pestki z dyni (można je zmielić),  wyrobić ciasto (najlepiej mikserem, używając końcówki do ciasta drożdżowego) z ciepłych składników, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyruszenia (najlepiej pod pierzynkę) na 60 minut, by podwoiło objętość. Po tym czasie dodać cebulę wraz z oliwą i ziarna, ponownie wyrobić i zapleść bułeczki, pokropić je oliwą z wodą i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec przez 5 minut w 220°C, a potem zmniejszyć do 190°C i piec jeszcze ok. 10 minut. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.

English:
Method:  Stir the dough ingredients (besides the seeds and olive oil) with a fork, adding the water at a time. Fry the onion chopped until translucent with curcuma and sugar.  Make a dough using all the ingredients and leave it in a bowl, covered with a wet towel, in some warm place until doubles its size. Then form the buns and leave a short whole to make them grow again. Bake it first at 430°F for about 5 minutes and then another 10 minutes at 400°F.

Italiano:
Come si fa: Far soffriggere prima la cipolla, con l'olio, la curcuma e lo zucchero. Versare le farine in una terrina e mescolarvi il lievito madre secco. Amalgamare il tutto prima con una forchetta, aggiungendo un po' per volta il latte tiepido (va bene anche il latte vegetale) ed il sale e poi con la frusta elettrica adatta per l'impasto del pane. Poi lasciar riposare, coperto con un canovaccio umido, al caldo per 60 minuti o finché non raddoppierà di volume, poi formare le pagnotte e cuocerle in forno caldo prima a 220°C per 5 minuti e poi altri 10 minuti in forno caldo a 190°C. 

 
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Domowa Piekarnia

No comments:

Post a comment