Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

22/10/2019

Marchewkowe kokosanki słodzone daktylami - Cocco, Carrot And Date Tea Cakes Recipe - Dolcetti alle carote, cocco e datteri

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
200 g wiórek kokosowych/ 7 oz coco flakes/ 200 g di farina di cocco
200 g daktyli/ 7 oz dates/ 200 g di datteri
1 szklanka pulpy marchewkowej/ 1 cup shredded carrots/ 1 tazza di carote grattugiate
50 g cukru/ 2 oz sugar/ 50 g di zucchero
100 g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
60 g mąki ziemniaczanej/ 2 oz potato starch/ 60 g di fecola di patate
kilka łyżek bułki tartej*/ several tbs bread crumbs/ qualche cucchiaio di pangrattato
orzechy, pistacje, pestki z dyni/ walnuts, pistachios, pumpkin seeds/ noci, pistacchi e semi di zucca

Polski:
Wykonanie: Daktyle namoczyć w wodzie lub mleku i pozostawić na noc, następnego dnia zblendować z orzechami, pistacjami, pestkami z dyni (tj. z tym, co macie w domu). Ubić białka z cukrem mikserem,  kokos wymieszać z resztą składników (najlepiej, gdy masło jest temperatury pokojowej, zamiast pulpy marchewkowej, można użyć marchewkę startą na małych oczkach), na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Z ciasta zrobić kulki nabierając łyżeczką. Upiec w 180°C  (przez ok 10 minut).  Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem. Smacznego! PS. Na zdjęciach podane z owocami głożyny. 

English:
Method: Keep the dates in water or milk overnight. Blend them, the next day, with the nuts, pistachios and pumpkin seeds.  Beat the whites with sugar until stiff, mix the coco flakes with the rest of the ingredients and stir with the egg whites at the end delicately. Form small walnut size balls and bake at 180°C/ 350°F  until golden (for about 10 minutes). Serve iced with confectioners sugar.

Italiano:
Come si fa: Lasciare i datteri a mollo (con l'acqua o latte) per tutta la notte. Passarle con il blender assieme alle noci, i pistacchi ed i semi di zucca. Sbattere gli albumi con lo zucchero, amalgamare la farina di cocco con il resto degli ingredienti ed alla fine mescolare delicatamente con gli albumi sbattuti. Formare delle palline e cuocere in forno già caldo a 180°C finché i dolcetti diventano dorati, cioè per circa 10 minuti. Cospargere con lo zucchero a velo. 

Przepis bierze udział w moich poniższych akcjach kulinarnych:
Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część II
Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III

No comments:

Post a comment