Labels

15/10/2019

Makaron typu "calamari" z pieczoną dynią - Baked Pumpkin Pasta Recipe - Paccheri con zucca e speck

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients:
makaron np. calamari/ pasta i.e. "calamari"/ pasta tipo "calamari" oppure paccheri
kawałek dyni pieczonej/ piece of baked pumpkin/ pezzo di zucca al forno
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
2 ząbki czosnku/ 2 garlic cloves/ 2 spicchi d'aglio
boczek/ bacon/ lo speck
kurkuma/ curcuma/ curcuma
galgant/ galangal/ galanga
zahatar ew. oregano/ za'atar or oregano/ za'atar oppure origano
kilka łyżek oliwy z oliwek/ several tbsp olive oil/ alcuni cucchiai di olio d'oliva
sól i pieprz do smaku/ salt & peper to taste/ sale e pepe a piacere
pestki z dyni/ pumpkin seeds/ semi di zucca
nasiona sezamu/ sesame seeds/ semi di sesamo

Polski
Wykonanie: (Dynię można upiec posypana ziołami, na poniższym zdjęciu jest to zahatar). Cebulę poddusić po czym podsmażyć na boczku. Doprawić solą, pieprzem, sezamem, zahatarem (ew. oregano), galgantem i kurkumą do smaku, na koniec dodać pestki z dyni wraz z pieczoną dynią (można dolać trochę wody, by uzyskać sos). Makaron (np. calamari czy paccheri) ugotować wg przepisu na opakowaniu, najlepiej al dente, mieszamy z dynią, dodajemy trochę oliwy z oliwek jeśli trzeba, dekorujemy listkami świeżej bazylii. 

English:
Directions: (You can bake the pumpkin with the herbs, in the photo below it is z'atar). Fry the chopped onion with bacon in oil until the onion becomes translucent, add the salt with pepper, galangal, za'atar or oregano, curcuma and sesame seeds to taste and mix everything well.  In the end add the baked pumpkin and pumpkin seeds and little water to achieve sauce. Cook the pasta al dente and mix it with the pumpkin sauce, serve with pumpkin seeds and decorate with some fresh basil leaves.

Italiano:
Come si fa: (La zucca si può cucinare al forno medio con delle spezie o erbe aromatiche per esempio za'atar, come vedete sulla fotografia). Tagliare la cipolla ed lo speck a dadini e soffriggerli con un po' di olio. Aggiungere i semi di zucca, i semi di sesamo, il sale, il pepe, il za'atar oppure origano, la galanga e la curcuma q.b. ed alla fine e la zucca tagliata a dadini e quando tutto diventerà ben cotto mescolare con un po' d'acqua per ottenere qualche salsina. Cuocere la pasta al dente, mescolare con la zucca e servire con  un filo d'olio d'oliva e qualche foglio di basilico fresco.


Przepis bierze udział w moich poniższych akcjach kulinarnych:
Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część II
Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III

2 comments:

  1. Zaskakujące jest to na jak wiele sposobów można wykorzystać dynię, a sezon w pełni :)

    ReplyDelete
  2. Też mnie to zdumiewa! Ile kucharzy, tyle pomysłów:)). Serdecznie pozdrawiam. A.

    ReplyDelete