Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

01/04/2020

Chipsy z jarmużu (z piekarnika) - Kale Chips recipe - Chips di cavolo nero al forno

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
jarmuż/ kale/ cavolo nero
oliwa/ olive oil/ olio d'oliva
ziarna sezamu/ sesame seeds/ semi di sesamo
ziarna lnu/ flax seeds/ semi di lino
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.

Polski
Wykonanie: Liście jarmużu (na zdjęciach jest to toskański jarmuż) umyć, skropic oliwą, posypać ziarnami, posolić do smaku i upiec. Pieczemy kilka minut w dobrze nagrzanym piekarniku np. 180 st C. Uważać, by nie przypalić ;) . Brązowe chipsy też smaczne, ale lepsze zieleńsze.

English
Method: Wash the kale leaves, rinse them in olive oil, add the seeds and salt. Bake in hot oven for several minutes watching all the time so that your chips won't burn ;) , the brown ones are still good though.

Italiano
Come si fa: Lavare bene le foglie di cavolo nero, versare un po' d'olio, aggiungere i semi e sale ed amalgamare bene. Far cuocere in forno caldo per qualche minuto. State attenti a non bruciar i chips anche se marroni ancora vanno bene :).


2 comments:

  1. U nas też ostatnio były chipsy z jarmużu! Pycha :)

    ReplyDelete
  2. Jesteśmy w jarmużowej łączności ;). Pozdrówka!

    ReplyDelete