Labels

26/04/2020

Risotto z cukinią i pietruszkowym pesto - Zucchini & Parsley Risotto Recipe - Risotto alle zucchine con pesto di prezzemolo

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
200- 250 g ryżu (np. brązowy)/ 7-8.8 oz (brown) rise/ 200-250 g di riso (integrale)
1 cukinia lub kilka małych / 3-4 medium zucchini (courgette)/ 3-4 zucchine medie
1 średnia cebulka/ 1 medium onion/ 1 cipolla media
250 ml wina białego / 250 ml white/ 250 ml di vino bianco 
1 litr rosołu/ 1 liter broth/ 1 litro di brodo
sól i pieprz do smaku/ salt & pepper to taste/ sale pepe a piacere
nać pietruszki/ fresh parsley/ prezzemolo
1-2 ząbki czosnku/ 1-2 garlic cloves/ 1-2 spicchi d'aglio

+ woda/ water/ acqua q.b.
masło lub oliwa/ butter or olive oil/ burro oppure olio d'oliva
starty parmezan do smaku/ grated parmesan to taste/ parmigiano a piacere
płatki maku polnego/ red poppy petals/ petali dei fiori di papavero comune

Polski:
Wykonanie: Na głębokiej patelni podsmażamy cebulę na maśle ew. oliwie/oleju, dolewamy wina  i wsypujemy ryż, podlewając systematycznie rosołem, a gdy nam się rosół skończy, wodą. Następnie wrzucić pokrojoną cukinię. Gdy uzyskamy już miękki ryż i cukinia zmięknie wyłączamy gaz i posypujemy ulubionym startym serem oraz pietruszkowym pesto: blendujemy nać pietruszki z czosnkiem, kawałkiem gotowanej cukini i odrobiną rosołu lub wywaru z warzyw. Danie udekorować płatkami maku polnego, które można później wymieszać z ryżem i skonsumować.

English 
Method: Cook the rise in a deep frying pan, with diced onions, wine and broth. When it lacks water, pour some more water. Then add the sliced zucchini (the amount you like) and when the rice and zucchini are soft terminate cooking and sprinkle the risotto with your favourite cheese and parsley pesto: blend the fresh parsley together with garlic, a piece of cooked zucchini and some broth. Decorate the dish with poppy petals which are edible and healthy.

Italiano
Come si fa: Cuciniamo il riso in una padella profonda, con il vino, il brodo e la cipolla tagliata a dadini con un po' d'olio o burro. Poi aggiungere le zucchine (tagliate a rondelle) circa 8 minuti prima del termine della cottura del riso. Quando il riso e le zucchine sono morbidi, terminare la cottura e servire per esempio con il vostro formaggio preferito e con il pesto di prezzemolo: mettere il prezzemolo nel blender assieme al aglio, un po' di zucchine lesse ed un po' di brodo vegetale, aggiungere il sale a piacere. decorare il piatto con i petali di papavero che sono commestibili e molto sani.

Przepis bierze udzial w moich poniższych akcjach kulinarnych:
Jadalne kwiaty w mojej kuchni
Jadalne kwiaty w mojej kuchni cz.II

2 comments:

  1. Pychota! Ja ostatnio risotto robię przynajmniej 2 razy w tygodniu, więc z chęcią sprawdzę ten przepis. Pięknie kolorowo u Ciebie... :)

    ReplyDelete
  2. To tak jak ja :) Dziękuję i do zobaczenia w krótce tym razem u Ciebie, a tam też kolorowo ;)

    ReplyDelete