Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

20/04/2020

Cukinie z pieczarkowym nadzieniem - Mushroom Stuffed Zucchini - Zucchine ripiene ai funghi champignon

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
400 g pieczarek/ 14 oz mushrooms/ 400 g di funghi champignon
kilka cukini/several zucchini/  alcune zucchine
1 duża cebula/ 1 big white or yellow onion/ 1 cipolla grande dorata o bianca
1-2 jajka/ 1 -2 eggs/ 1-2 uova
3 jajka ugotowane na twardo/ 3 hard boiled eggs/ 3 uova sode
4 łyżki oliwy lub masła/ 4 tbs olive oil or butter/ 3 cucchiai di olio d'oliva oppure burro
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
pieprz do smaku/ pepper to taste/ pepe a piacere
majeranek/ marjoram/ maggiorana

Polski
Wykonanie: Obrane pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę bardzo drobno posiekać, najlepiej w paski, podsmażyć na oliwie lub maśle, po czym poddusić. Z dwóch ugotowanych na twardo jajek wyjąć żółtka i rozdrobić z jednym calym jajkiem na twardo (jak kto woli, można użyć wszystkie całe jajka), wymieszać z pieczarkami i surowym jajkiem, jeśli trzeba z dwoma surowymi jajkami, doprawić pieprzem, solą i majerankiem (chyba, że ktoś woli inne zioła, typu oregano itd). Umyte cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne, tak by powstały swoiste "łódki". Wypełnić wnętrza "łódek" farszem (do farszu można dodać starty ser żółty lub parmezan) i upiec do miękkości w piekarniku, ok 180°C. Podawać jak wolimy, czy to z ziemniakami, czy z pieczywem.

English 
Method: Peel and then grate the mushrooms, chop finely the onion and fry in oil or butter over medium heat and then simmer until soft. Smash the hard boiled eggs, you can use yolks only if you wish. Then mix the hard boiled eggs with fresh eggs and mushrooms, add salt, pepper and marjoram or some other herbs or spices such as for example oregano. You can also add some grated cheese to the mushroom mixture. Carve the zucchini, taking off the seeds to create some sort of the boats and fill them in with the mushroom/egg mixture. Bake in 356 °F until soft. Serve your boats with potatoes or slices of bread or focaccia.

Italiano
Come si fa: Pulire i funghi, grattugiarli e poi farli rosolare assieme alla cipolla tritata finemente. Schiacciate le uova sode oppure solo i tuorli, come preferite. Poi amalgamate le uova fresche con le uova sode ed i funghi, aggiungete il sale, il pepe, la maggiorana oppure l'origano o altre erbe aromatiche, potete aggiungere anche qualche formaggio grattugiato. Lavate le zucchine e togliete la parte con i semi, lasciando lo spazio per farcire col ripieno. Mettete le barchette nel forno caldo a 180°C e toglietele quando saranno morbide. Servite con le patate lesse oppure qualche fetta di pane o focaccia.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

2 comments:

  1. Bardzo smakowita propozycja na rozpoczęcie akcji :) Witam Cię serdecznie :)

    ReplyDelete
  2. Dziękuję:). Miło mi się w niej znaleźć. Pozdrówka :).

    ReplyDelete