Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

16/04/2020

Szparagi mimoza przepis - Mimosa Asparagus Recipe - Asparagi mimosa ricetta

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 
Polski
Wykonanie: Ugotować w osolonej wodzie oskrobane szparagi (600 g) z obciętymi twardymi częściami nóżki (czas gotowania od 8 do 15 minut, w zależności od grubości), w międzyczasie ugotować 4 jajka na twardo, ostudzić i oddzielić żółtka od białek. Cebulkę podsmażyć na zloty kolor. Ułożyć gorace szparagi na półmisku, przykryć cebulką, posypać pokruszonymi żółtkami, ewentualnie z dodatkiem startego parmezanu, posiekaną nacią pietruszki, skropic oliwą lub rozpuszczonym masłem i udekorować jadalnymi kwiatami, np. ślazu (jak na zdjęciach).

English 
Directions: Boil 21 oz asparagus in salted water, cleaned and peeled (cooking time from 8 to 15 minutes, depending on the asparagus diameter). In the meantime hard boil 4 eggs, then  fry an onion (chopped) with little olive oil until translucent. Place the asparagus onto a big plate, cover with fried onion and sprinkle with egg yolks on the top. You can also sprinkle some grated Parmesan cheese and pour some olive oil if you like. Decorate the dish with edible flowers such as mallows (in the photos attached).

Italiano 
Come si fa: Mettere a bollire l'acqua, salatela quando giunge ad ebollizione e versate gli asparagi  (600 g) pelati e privi della parte finale coriacea. Cuocere 4 uova finchè diventino sode. Nel frattempo, in una padella, fate rosolare una o due cipolle borrettane in poco olio. Mettete gli asparagi caldi su un vassoio o piatto grande, copriteli con le cipolle borrettane, i tuorli a pezzetti, un po' di parmigiano a piacere, un filo d'olio e decorare tutto il piatto con qualche fiore commestibile come i fiori di malva.

Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Facile con gusto, n.3, marzo 2020, p. 8.

Przepis bierze udzial w moich poniższych akcjach kulinarnych:
Jadalne kwiaty w mojej kuchni
Jadalne kwiaty w mojej kuchni cz.II

No comments:

Post a comment