Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

07/04/2020

Kanapki serowe z kwiatami forsycji czyli zaproszenie do akcji kulinarnej: Jadalne kwiaty w mojej kuchni (cz. II)

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 

Witajcie kolejny raz w kwiecistej akcji kulinarnej! Zapraszam Was do udziału w kulinarnych wyzwaniach uwzględniających wszystkie jadalne kwiaty jakie znacie i jakie spożywacie w Waszych domach, jakie jestecie w stanie zerwać w Waszych ogrdkach czy na balkonach! Będę uwzględniać przepisy z kwiatami jako głównymi składnikami, jak również z kwiatami używanymi do dekorowania potraw, deserów czy napojów, grunt by kwiat był jadalny. Suszone jadalne kwiaty wchodzą również w grę :).

Dla przypomnienia, najbardziej popularne kwiaty jadalne używane w gastronomii to m. in.: karczochy, kalafior, ogórecznik, forsycje, róże, rumianek, malwy (ślazu), stokrotki, piwonie, kwiaty jaśminu, magnolii czy kaliny, kwiaty głogu, kwiaty mniszka lekarskiego, krwawnika, kwiaty bzu (lilak), lawenda, nasturcje, goździki, bratki (fiołki), kwiaty robinii akacjowej, chabry, macierzanka, tymianek, krokusy (szafran), kwiaty dyni i cukinii, kwiaty koniczyny łąkowej i białej, lucerny bluszczyka kurdybanka, jasnoty czy kwiaty rozmarynu...

Uwaga: nie wszystkie kwiaty są jadalne, zanim zabierzecie się za konsumpcję, upewnijcie się czy oby kwiat, który zamierzacie spożyć jest doprawdy jadalny, oto niektóre z trujących kwiatów: azalie, chryzantemy, groszek pachnący, hortensje, konwalie, oleandry czy różaneczniki....

Do dzieła! Pięknie bedzie też kwiatami udekorować nasze wielkanocne i post wielkanocne stoły :).

Kanapki serowe z kwiatami forsycji/ Forsythia Flowers Sandwiches/Fette di pane con i fiori di forsizia

Polski
Wykonanie: Bardzo proste i smaczne rozwiązanie śniadaniowo-kolacjowe :). Potrzebny nam będzie biały serek lub twaróg, u mnie jest to ser sojowy, ząbek czosnku, sól i kwiaty forsycji. czosnek miażdzymy, mieszamy z serem, doprawiamy solą i kładziemy na chleb, dekorujemy kwiatami forsycji! Smacznego!

English
Method:  Smash a garlic clove and mix it with fresh cheese such as Philadelphia, in my case it is white soya spread cheese. Then spread it over your slices and decorate them with forsythia flowers.

Italiano
Come si fa: Scchiaciare un spicchio d'aglio con un pizzico di sale e mescolarlo con lo spalmabile (io uso lo spalmabile di soya). Decorare le vostre fette con i fiori di forsizia.


Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:
pt. Jadalne kwiaty w mojej kuchni:


Jadalne kwiaty w mojej kuchni

2 comments:

  1. W sumie, to potrawy z kwiatkami raczej kojarzą mi się ze słodkościami... bardzo ciekawy pomysł :)

    ReplyDelete
  2. Zbieram zioła, a i kwiaty wchodzą w ich skład, są bardzo zdrowe i dzięki tej akcji chcę propagować tego typu odżywki :). Cieszę się, że spodobał Ci się ten pomysł. Miłego dnia! A.

    ReplyDelete