Labels

15/04/2020

Orkiszowa babka orzechowa - Spelt Nut Bundt Cake - Ciambellone di farro alle noci

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 
Polski/English/Italiano
Składniki (obj. 0.8 l)/Ingredients (capacity 0.8 l)/Ingredienti (capacità dello stampo 0.8 l):
120 g mąki orkiszowej/ 4 oz spelt flour/ 120 g di farina di farro
120 g mąki ziemniaczanej/ 4 oz potato starch/ 120 g di fecola di patate
120 g mielonych orzechów włoskich/ 4 oz ground walnuts/ 120 g di noci grattugiate
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
200 g cukru/ 7 oz sugar/ 200 g di zucchero
4 jajka/4 eggs/4 uova
cukier waniliowy/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito in polvere
skórka starta z cytryny/ lemon grated peel/ scorza grattugiata di un limone
szczypta soli/ a pinch of salt/ 1 pizzico di sale
2 łyżeczki rumu/ 2 ts rum/ 2 cucchiaini di rum
kwiaty jadalne np. wisterii/ edible flowers such as wisteria/ fiori di glicine o altri fiori commestibili

Polski:
Wykonanie: Wymieszać lub ubić mikserem na wolnych obrotach dokładnie wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy, jeśli trzeba dodać jeszcze jedną lub dwie łyżki mąki orkiszowej. Z braku rumu można użyć np. wódkę czy spirytus. Natłuścić babkową foremkę i oprószyć mąką. Wlać ciasto do foremki i piec w 180°C przez ok 40 minut. Po upieczeniu, zdjąć foremkę i polać roztopioną gorzką czekoladą, oprószyć wiórkami kokosowymi. Podawać z kwiatami wisterii (glicynii) lub innymi jadalnymi kwiatami sezonowymi.

English
Method: Beat or stir all the ingredients well to achieve soft batter. Grease the the bundt cake baking tin, sprinkle it with flour and fill in the batter. Bake at 340°- 350° F for about 40 minutes. When it is ready, pour over melted dark chocolate and sprinkle it with coconut flakes. Serve with edible flowers such as wisteria flowers. 

Italiano
Come si fa: Mescolare tutti gli ingredienti finché si ottiene un impasto morbido. Quindi imburrare lo stampo del ciambellone, spolverarlo di farina e metterci l'impasto. Cuocere nel forno preriscaldato a 180°C. Togliere il dolce dallo stampo e cospargerlo con cioccolato fondente sciolto e cospargere con farina di cocco. Servire con qualche fiore commestibile come per esempio i fiori di glicine.

Przepis bierze udział w moich poniższych akcjach kulinarnych:

Jadalne kwiaty w mojej kuchni
Jadalne kwiaty w mojej kuchni cz.II

No comments:

Post a Comment