Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

25/04/2020

Botwina z ogórecznikiem z patelni - Beetroot & Borage Leaves Salad - Insalata di foglie di barbabietole rosse e borragine

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 
Polski:
Wykonanie: Ogórecznik umyć, a kwiatostany pozrywać i odłożyć do jadalnej dekoracji. Liście oddzielić od łodyg, uważać mogą pokolić, jak liście ogórka. Umyć dobrze botwinę, wrzucić na patelnię razem z liśćmi ogórecznika, skropić oliwą z oliwek i ugotować pod przykryciem do miękkości. Nie trzeba dolewać wody, wystarczy tej, która pozostała po myciu. Posolić do smaku. Osobno podsmażyć cebulkę razem z łodygą selera naciowego, dodać do botwiny wraz z pokrojonym na samym końcu czosnkiem, doprowadzić wszystko do wrzenia, by czosnek się sparzył. Podawać dowolnie, udekorowane kwiatami ogorecznika, które są również jadalne i bardzo zdrowe: z chlebem, jako osobne danie albo jako dodatek do drugiego dania (jak zaprezentowałam na poniższych zdjęciach).

English:
Method: Clean the beetroot and borage (starflower) leaves well, leave the borage flowers to decorate the dish. Then cook in them a pan with a bit of olive oil under cover until they become soft. Mix them with smashed garlic and fried onions and celery stems then season with salt and pepper. Serve in a simple way with a slice of bread or as a part of a bigger dish with potatoes etc. Decorate the salad with fresh boragine flowers before consuming, they are edible and very healthy as well :). 

Italiano:
Come si fa: Pulire e cucinare le foglie di rape e borragine in una padella con un filo d'olio di oliva. Aggiungere l'aglio schiacciato e la cipolla con la costola di sedano rosolate separatamente, sale e pepe a piacere. Servire con il pane come piatto separato oppure come contorno, decorare coi fiori di borragine che, come la pianta stessa di borragine, sono molto sani.


Przepis bierze udzial w moich poniższych akcjach kulinarnych:
Jadalne kwiaty w mojej kuchni
Jadalne kwiaty w mojej kuchni cz.II

2 comments:

  1. bardzo ciekawy pomysł na ogórecznika! :D

    ReplyDelete
  2. Cieszę się, że Ci przypadł do gustu :)))

    ReplyDelete