Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (163) Torte (160) Ciastka (156) Dolcetti (152) Supper (147) Kolacja (123) Dolci (122) Cookies (121) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

24/04/2020

Chleb dyniowo-babanowy z forsycjami - Pumpkin Banana Bread Recipe - Pane dolce alla zucca e banana

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
2 łyżki mąki orkiszowej/ 2 tbs spelt flour/ 2 cucchiai di farina di farro
1/4 szkl siekanych orzechów włoskich/ 1/4 cup chopped walnuts/ 1/4 di tazza di noci tritati
1/2 szkl. migdałów/1/2 cup almonds/ 1/2 di tazza  di mandorle
1/2 szkl. ziaren sezamu/ 1/2 cup sesame seeds/ 1/2 di tazza di semi di sesamo
1/2 szklanki oliwy lub oleju/ 1/2 cup olive oil/ 1/2 di tazza di olio d'oliva
1 szkl. mąki kokosowej/ 1 cup coconut flour/ 1 tazza di farina di cocco
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci
2 dojrzełe banany/ 2 ripe bananas/ 2 banane mature
1/2 szkl. puree z dyni/1/2 cup pumpkin puree/ 1/2 di tazza di purea di zucca
1 łyżka suszonych goji/ 1 tbs goji/ 1 cucchiaio di goji
1 łyżka rodzynek/ 1 tbs raisins/ 1 cucchiaio di uvetta
3 łyżki kakao lub karobu/ 3 tbs cocoa or carob/ 3 cucchiai di cacao oppure di carrubo
1 łyżka miodu/ 1 tbs honey/ 1 cucchiaio di miele

Polski:
Wykonanie: Orzechy i migdały namoczyć dzień wcześniej, usunąć wodę i przepłukać. Orzechy posiekać, migdały zmielić wraz z sezamem. Wymieszać wszystkie składniki w miarę dokładnie, banany można rozgnieść widelcem (poza 1/4 szkl. dyni, kakao/karobem i miodem). Można też zmiksować wszystko mikserem. Wlać do keksownicy wyłożonej papierem. W osobnej misce wymieszać odłożone puree z dyni, kakao/karob i miód i wlać tę mieszankę na wierzch chleba, rozprowadzić masę.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 minut. Ciasto podawać z kwiatami forsycji. 

English 
Method: Grind the almonds with sesame seeds. Beat or stir all the ingredients well (apart from cacao or carob, 1/4 cup pumpkin puree and honey), the bananas can be smashed with a fork. Pour into a rectangular bread tin. In a separate bowl mix cacao or carob, 1/4 cup pumpkin puree and honey and pour over the surface of the bread.  Bake at 350° F for about 40 minutes. Serve with forsythia flowers.

Italiano
Come si fa: Macinare i semi di sesamo e mandorle. Frullare oppure mescolare il tutto delicatamente (tranne il cacao/ carrubo, 1/4 di tazza di purea di zucca e miele), le banane si possono schiacciare con una forchetta. Mettere in una teglia per il pane foderata con carta da forno. In una ciotola separata mescolare il miele, la zucca rimasta ed il cacao oppure il carrubo. Versare il composto scuro sulla superfice del pane. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). Servire il pane con i fiori di forsizia oppure altri fiori commestibili.


Źródło:/Source:/La ricetta originale:

Przepis bierze udzial w moich poniższych akcjach kulinarnych:
Jadalne kwiaty w mojej kuchni
Jadalne kwiaty w mojej kuchni cz.II

No comments:

Post a comment