Labels

Lunch (241) Pranzo (237) Obiad (230) Cena (202) Cakes (166) Ciasta (164) Tea cakes (164) Torte (160) Ciastka (157) Dolcetti (153) Supper (147) Kolacja (123) Cookies (122) Dolci (122) Desery (114) Desserts (114) Pieczywo (72) Pane (69) Bread (68) Śniadania (47) Side dishes (41) Dodatki (38) Drinks (38) Bevande (37) Napoje (37) Insalate (33) Salads (33) Sałatki (33) Breakfasts (32) Antipasti (31) Akcje kulinarne (30) Contorni (30) Przystawki (28) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Preserves (24) Przetwory (24) Pancakes (23) Starters (23) Le crepes (22) Naleśniki (22) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Marmellate (13) Confetture (11) Konkurs (10) Biscotti salati (5) Colazioni (4) Gardiniere (4) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

13/04/2020

Orkiszowa babka jogurtowa - Yogurt Bundt Cake Recipe - Ciambellone allo yogurt

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
220 g mąki orkiszowej/ 7.7 oz spelt flour/ 220 g di farina di farro
150 g jogurtu naturalnego/ 150 ml natural yogurt/ 150 ml di yogurt naturale
125 ml oliwy/ 125 ml olive oil/ 125 ml di olio d'oliva
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
150 -200 g cukru muscovado/ 5-7 oz muscovado sugar/ 150-200 g di zucchero integrale di canna
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito
garść rodzynek/ handful raisins/ una manciata di uvetta
skórka otarta z 1 pomarańczy i 1 cytryny/ 1 orange & lemon zest/ buccia di un arancio e di un limone
+
cukier muscovado i sok z cytryny/ muscovado sugar & lemon juice/ succo di limone e zucchero integrale di canna

Polski:
Wykonanie: Ubić żółtka z cukrem, potem dodać po łyżce jogurtu, oliwy, nadal ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem i startą skórką z cytryny i pomarańczy. Wsypywać do masy i mieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać, na końcu dodać rodzynki (można je uprzednio namoczyć, jak kto woli). Wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy babkowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°-180°C przez ok. 40 minut. Cukier zmielić, zmieszać z odrobina soku z cytryny i utrzeć lukier, którym polać jeszcze gorącą babkę.

English
Method: Beat the yolks with sugar, add a spoon of yogurt and olive oil at a time. Mix the flour with baking powder and grated zests and raisins and stir everything well with the yolks. Beat the egg whites with a pinch of salt just until stiff peaks begin to form (tips stand straight) and mix delicately with the remaining batter. Pour batter into a bundt cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs). Bake at 340°- 350° F for about 40 minutes. Grind the muscovado sugar and mix it with a small amount of lemon juice, stir well to obtain icing to pour over the still hot bundt cake.

Italiano
Come si fa: Montare a spuma i tuorli con lo zucchero, aggiungere un cucchiaio di yogurt ed olio d'oliva alla volta continuando a montare. Mescolare la farina con il lievito e le bucce grattugiate e l'uvetta. Mettere tutto insieme. Montare gli albumi a neve con un pizzico di sale. Amalgamare delicatamente gli albumi montati con l'impasto. Versare l'impasto in una teglia per ciambellone (unta e spruzzata con un po' di pan grattugiato). Infornare in forno preriscaldato a 170°-180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti). Macinare lo zucchero grezzo integrale di canna ed amalgamarlo con un po' di succo di limone per ottenere la glassa. Versare la glassa sulla torta ancora calda.


No comments:

Post a comment