Labels

20/04/2020

Jaglane kaszotto z pieczarkami i dynią - Millet bowl with mushroom gravy and pumpkin - Miglio risottato ai funghi champignon e zucca

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela 
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
200 g kaszy jaglanej/7 oz millet / 200 g di miglio
300 g pieczarek/ 10.5 oz mushrooms/ 300 g di funghi champignon
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
4 łyżki puree z dyni/ 4 tbs pumpkin puree/ 4 cucchiaini di purea di zucca
kawałek łodygi selera naciowego/ 1 celery piece/ pezzo di costola di sedano
kurkuma i galgant/ curcuma and galangal / curcuma e galanga
czosnek niedźwiedzi/ bear leek/ aglio orsino
sól i pieprz do smaku/ salt and pepper to taste/ sale e pepe
nać pietruszki/ fresh parsley/ prezzemolo
olej z oliwek/ olive oil/ olio di oliva
kwiaty forsycji lub inne jadalne/ edible flowers/ fiori commestibili

Polski
Wykonanie: Obrane pieczarki zetrzeć na tarce albo pokroic w plasterki, wg upodobania, cebulę  posiekać, najlepiej w paski lub krążki, seler naciowy pokroić, podsmażyć na oliwie lub maśle, po czym poddusić, na koniec wymieszac z dyniowym puree i dopiawić przyprawami i ziołami do smaku. Ugotować kaszę (wcześniej zalać zimna wodą, po czym wrzątkiem). Wymieszać wszystko razem z kaszą, doprawić solą, pieprzem do smaku i posypać siekaną pietruszką. Przed podaniem danie ozdobić kwiatami forsycji. 

English 
Method: Peel and then grate or slice the mushrooms, chop finely the onion and celery and fry in oil or butter over medium heat and then simmer until soft. Add the pumpkin puree and condition with the herbs and spices to taste.  Boil the millet  in 2½ cups of water for 10 – 12 minutes and let rest for 5 minutes.  Mix all the ingredients well together and season the dish with salt and pepper to taste. Decorate it with chopped parsley and forsythia flowers or any other seasonal edible yellow flowers. 

Italiano
Come si fa: Pulire i funghi, grattugiarli oppure tagliarli a fette e poi farli rosolare assieme ad una cipolla ed ad una costola di sedano tritate finemente. A fine cottura aggiungere  purea di zucca con spezie ed erbe aromatiche. Cuocere il miglio (prima sciacquarlo bene in acqua corrente e poi di nuovo in acqua bollente). Mescolare il tutto per bene ad aggiungere sale e pepe a piacere. Servire il piatto con il prezzemolo tritato con i fiori gialli di forsizia oppure altri fiori commestibili di stagione.

Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:
Pieczarkowy Tydzień 2020
Jadalne kwiaty w mojej kuchni
Jadalne kwiaty w mojej kuchni cz.II

5 comments:

  1. Oryginalny, świetny pomysł. Kasza w wiosennych kolorach :)

    ReplyDelete
  2. Super przepis, na pewno wypróbuję!

    ReplyDelete
  3. Dziękuję za oba powyższe komentarze... Tak potwierdzam, kaszotto to wyszło nam bardzo smaczne, eksperyment się udał :). Zatem miłego pichcenia!

    ReplyDelete
  4. Ciekawe połączenie, chętnie wypróbuję. Dziękuję za dodanie kolejnego przepisu do akcji pieczarkowej :)

    ReplyDelete
  5. Dziękuję.... Pieczarki w mojej kuchni goszczą bardzo często, nie zawsze jednak mam czas na dodanie postów. Akcja zostań w domu sprzyja nadrobieniu zaległości :). Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete