Labels

13/04/2021

Herbatka z wiosennymi kwiatami - Spring Flowers Tea Infusion - Tisana ai fiori primaverili

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
stokrotki/ daisies/margherite
kwiaty rumianku/ chamomile flowers/ fiori di camomilla
kwiaty i liście lipy/ linden flowers and leaves/ fiori e foglie di tiglio
liście maliny lub jeżyny/ raspberry or blackberry leaves/ foglie di lamponi o more
gorąca woda/ hot water/ acqua quasi bollente

Polski
Wykonanie: By zrobić taką herbatkę, można użyć suszonych lub świeżych składników. Obecnie powszechnie dostępne są stokrotki, na resztę trzeba jeszcze poczekać ze względu na warunki pogodowe. Na zdjęciach herbatka wykonana z zeszłorocznych wiosennych zbiorów, wyjątek stanowi owoc dzikiej róży, który zbieramy jesienią, można go ominąć, po prostu wzmacnia smak herbatki, staje się dzięki niemu bardziej kwaskowa. Zalewamy zioła  wrzątkiem, (w mniej więcej równych proporcjach), przykrywamy dzbanek i czekamy od 20 do 30 minut. Gdy odpowiednio schłodzona (inaczej ujdą wartości miodu), słodzimy miodem do smaku.

English
Method: Here I present the infusion made from last year's spring flowers and I suggest you to pick them up this spring. You will need the dried or fresh. Pour in boiling water, cover with a lid and wait 20-30 minutes before drinking. The proportions should be more or less equal. Sweeten with honey when the temperature will lower so that the honey qualities remain.

Italiano
Come si fa: Per alcuni ingredienti bisogna aspettare un altro po', ho usato i fiori ed le foglie dell'anno scorso per fare questa tisana, ma vi consiglio di fare la raccolta questa primavera. Si possono usare sia le piante secche o fresche per fare la tisana, basta versare l'acqua bollente (usando proporzioni abbastanza uguali), coprire ed aspettare 20-3- minuti prima di bere. Invece dello zucchero, possiamo utilizzare il miele, ma solo quando si abbassa la temperatura della tisana, altrimenti le qualità del miele diminuiranno.


Wiosenne kwiaty w mojej kuchni




5 comments: